Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

sâmbătă, 16 februarie 2019

Basmul Împărăției cărților

Începe să se împrimăvăreze și pe crengile sufletelor apar primii muguri de lumină. Ghioceii grăbiți au scos deja capetele de sub zăpadă și fără să le pese că pot fi uciși pe loc de ger anunță cristalin:
-Am ieșit iar în primăvară! Am ieșit iar în primăvară! Bucurați-vă de primăvară, oameni dragi!
În timp ce îmi sorb ceaiul negru cu aromă de trandafiri și iasomie și îmi e dor cumplit de macii ispititori presărați prin lanurile de aur, locul în care se sărută pe furiș și pătimaș cu albăstrelele, plicul mic din dreapta ecranului de jos mă anunță că am primit un mesaj nou.
„Avem campanie nouă pe Blogawards.ro, iar premiul va fi o carte.”
O carte! O cartee! O carteee! Știți ce înseamnă asta? O fereastră deschisă către lume, mii de diamante oferite în dar sufletului, imaginației și inimii cititorilor. O carte te face mult mai bun.
Urmez instrucțiunile și dând click pe link-ul potrivit mă trezesc în împărăția fascinantă a unui loc de vis: o cetate în care se află beletristică online.
Parcă aș fi un copil ce a pătruns într-o lume în care totul în jur este din ciocolată, jeleu și acadele, parcă sunt o femeie elegantă în mijlocul unor rochii de prințesă și pantofi cu pietre nestemate de sultană!
Cărțile sunt grupate în funcție de tematică, titlurile captivante, conținutul lor fantastic. Oricine dorește găsește aici antologii, cărți de aventură,  bestseller, călătorie, cugetări, folclor, horror, istorie și poezie, piese de teatru, romane, sience fiction si thriller, dar și romance.
E miraculoasă acestă lume, iar accesul la ea este atât de ușor. Trăim timpuri binecuvântate, nu știm ce înseamnă atrocitățile războiului, avem acces la carte, fiindcă acest bun spiritual nu se adresează ca în trecut celor foarte bogați (au fost timpuri, când o carte costa cât o pereche de boi) și mai ales putem citi tot ce se publică în lumea noastră, fiindcă avem acces liber la literatura străină.
Ei, toate aceste libertăți au fost obținute cu sângele nevinovat al eroilor, de aceea prețuiesc cartea și cumpăr de fiecare dată ceva de la categoria cărți bestseller.
Iubesc cărțile cu valoare de document care depun mărturie în fața posterității despre vremurile tulburi și care ne învață următoarele lucruri:
1. să prețuim vremurile bune pe care le trăim. Suntem liberi, sănătoși, putem călători, citi, nu suntem arestați pentru ceea ce afirmăm și nu ni se pun cărțile pe foc. Există cărți care ne învață să experimentăm recunoștința și mulțumirea.
2. să nu permitem să se repete crimele împotriva umanității, să mai curgă atâta sânge pentru ambițiile și setea de putere a unora.
3. să citim, să cumpărăm și să prețuim cărțile.
Tatuatorul de la Auschwitz - Heather Morris. Traducere de Luana Schidu este cartea pe care mi-o doresc în loc de mărțișor la ceas de primăvară. În afara faptului că în 9 luni de la apariție un milion de exemplare reprezintă cifra vânzărilor și că romanul a fost tradus în 35 de limbi străine, mă umple de duioșie povestea: un evreu, condamnat să tatueze însemnele morții pe brațele alor săi să supraviețuiască...
În curând ne vom bucura și de ecranizarea acestei povești amare de supraviețuire!
Am citit prezentarea și mi-am amintit că uneori frații sunt obligați să țintească piepturile iubitoare ale fraților și părinților si lumea seamănă în acele momente cu macii păliți de soarele nemilos.
E primăvară și au ieșit ghioceii. Am cules un buchet din grădină să îl salvez de la ofilire si în drumul către casă  florile s-au transformat în cărți care trebuie citite!!!

2 comentarii: