Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

joi, 6 octombrie 2022

CSALB dorește să ferească salariile tuturor de Patul lui Procust al ratelor bancare



X se uită lung în coșul său de cumpărături și oftează. Săptămâna trecută avea de două ori mai multă marfă și astăzi, produsele care valorează 200 de lei pot fi luate în brațe. El este un simplu muritor și nu poate ține în loc scumpirile, dar creditul la bancă l-a semnat, cu mânuța lui. A luat un împrumut de 10 000 de lei pe 36 de luni, să își ducă familia în excursie. Trei ani va plăti el luxul pe care îl meritau, dar îngrijorările îl cuprind și nu mai poate dormi noaptea. Simte că se sufocă. Nu este ahtiat după bani, dacă ar fi fost, nu s-ar fi împrumutat să îi facă fericiți pe cei dragi. Dar cum se vor descurca? Factura la electricitate este uriașă, încălzirea va costa mii de lei și dobânda torturează salariul. Atât le-ar lipsi să se îmbolnăvească vreunul dintre ei și să fie nevoie de bani pentru spital sau pentru medicamente!

Dar i-a făcut oare fericiți sau i-a condamnat la austeritate pe termen lung pentru clipele acelea efemere de fericire?

Ah, dacă ar fi citit astă vară articolul de pe site-ul CSALB de la secțiunea Educație financiară acum ar dormi liniștit cu capul pe pernă!

Astăzi, el ar sfătui pe oricine să se gândească de zece ori înainte de a solicita un credit pentru că:„ orice fel de împrumut la bancă ar trebui făcut doar în condițiile în care acesta reprezintă o nevoie ce nu poate fi gestionată într-un alt mod.”

Sigur, există pe piață  multe tipuri de credite, publicitatea care li se face este ispititoare. Oamenii sunt îmbiați pe toate căile să se împrumute, dar ar trebui să se gândească la faptul că:

-un credit mare luat pe o perioadă mai lungă înseamnă costuri uriașe;

-situația financiară a celor care se împrumută va fi cu certitudine mult mai grea, începând cu prima rată și până la achitarea împrumutului.

Acum ar spune tuturor celor care se împrumută în bancă să urmărească mai întâi „O campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca“!

 

Y și-a luat o casă prin intermediul unui credit ipotecar. Trebuia să facă acest sacrificiu, fiindcă a dorit să îi ofere familiei o casă confortabilă modern mobilată, așezată într-o zonă verde a orașului. Dar dobânda trage de salariul lui de parcă ar fi Patul lui Procust.

Acum se gândește să îi ceară soției să spele de mână??? Să înlocuiască pamperșii cu scutece de bumbac ca pe vremea bunicilor???

Citește prea târziu declarația doamnei Dana Dima, vicepreședinte BCR: „Noi numim antrenează-te înainte de cursă! În primul rând trebuie să înțeleagă că este o cursă lungă, mai ales la un credit imobiliar. Și să se gândească la toate perioadele din viață care urmează să fie în acea cursă. Dacă este tânăr să se gândească că va avea un copil, că urmează să își perfecționeze studiile. Să încerce să pună deoparte ratele să vadă dacă are o disciplină financiară.”

Nu s-a antrenat pentru creditul ipotecar și se teme să nu se prăbușească sub dobânda uriașă. Oare ce vor face ai lui, dacă…?

NU! Nu are voie să moară, să obosească, să se îmbolnăvească!

În minte îi răsună îndemnurile :„Să se antreneze!”, „Să anticipeze!”, „Să gândească pe termen lung!”

Dar contractul a fost semnat. Banii au fost luați, cheltuiți și acum trebuie să fie dați înapoi.  Parcă se vede cum a luat contractul stufos, l-a răsfoit fără să îl citească, apoi a semnat exact unde i-a arătat cu unghia lungă și frumos vopsită funcționara care își freca mâinile de bucurie…Avea banii de casă, restul nu mai conta. Îi venea să sară prin bancă, să danseze sau să înceapă să cânte. Ah, de ce nu se poate da timpul înapoi?

Degeaba citește acum pasaje întregi din articolul postat pe site-ul CSALB:„ Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: „Cele mai importante clauze dintr-un contract de credit sunt acelea legate de perioada de rambursare, comisionare, preț. Să pună întrebări, să lămurească ce anume prevede contractul respectiv din perspectiva costurilor și să nu semneze imediat contractul de credit. Au această posibilitate potrivit legii, să amâne perioada de semnare.”

El nu a pus o întrebare, de parcă el era bancherul și avea toate răspunsurile în minte. Îi era ruține să întrebe, temându-se să nu îl considere reprezentantul băncii sărac sau pisălog. Acum îi vine să plângă când nu îi ajung banii de la o lună la alta!

El nu a dorit să își condamne soția și copilul la lipsuri, dar viața a decis așa!!!

Alesese el dobânda cea mai mică de pe piață sau a intrat în prima bancă întâlnită în cale?

Vremurile sunt tulburi, banii din ce în ce mai lipsiți de valoare, iar viața a devenit un lux. La orizont se profilează înfiorătoare ca un tanc ce nu are milă și calcă totul în picioare și acționează ucigător: Executarea silită dacă timp de 90 de zile nu s-au plătit ratele la bancă.

Executarea silită este asemenea unui monstru, dar apariția ei poate fi stopată la timp. CSALB învață toți oamenii care au credite să:„ se adreseze CSALB până la termenul de 90 de zile de neplată a ratelor”pentru a se înfăptui o minune.


Un abonament la canalul de Youtube CASALB salvează salariul de tortură, familia de austeritate și alungă Executarea silită departe, cât mai departe, pe tărâmurile în care toți oamenii sunt bogați!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu