Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

luni, 30 aprilie 2018

12 cauze ale sensibilitatii dentare


12 cauze ale sensibilitatii dentare


Simti o durere ascutita si radianta atunci cand consumi alimente reci, dulci sau fierbinti? Cel mai probabil suferi de ceea ce se numeste "hipersensibilitate dentara", un alt nume dat sensibilitatii dintilor.  
Sensibilitatea dentara este o afectiune foarte comuna, care se dezvolta in timp din cauza factorilor de natura fizica sau chimica. Desi sensibilitatea dentara poate afecta persoanele de orice varsta, femeile si adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, cu gingii retrase, au tendinta de a dezvolta cea mai mare sensibilitate a dintilor.
Sensibilitatea dentara este cauzata de expunerea treptata a partii mai moi a dintelui, situata sub smaltul dintelui, care poarta numele de "dentina". Atunci cand mancam sau bem alimente si bauturi fierbinti, reci sau dulci, terminatiile nervoase reactioneaza prin declansarea unei senzatii bruste de disconfort sau a unei dureri scurte, ascutite.
Printre cele mai comune si surprinzatoare cauze ale sensibilitatii dentare se numara:
1.       Dieta. Consumul de alimente acide sau dure iti poate afecta dintii. Sucurile, fructele citrice si bauturile energizante pot contribui la sensibilitatea dintilor.
2.       Mestecarea ghetii. Un obicei destul de comun peste tot in lume este mestecarea ghetii din cocktailuri. Daca ai acest obicei, opreste-te, iti distrugi smaltul dintilor.
3.       Periajul dentar prea puternic. Orice tehnica abraziva poate creste sensibilitatea dintelui. Obiceiurile precum folosirea unei periute de dinti cu peri tari si periajul dintilor in mod agresiv pot contribui la dezvoltarea unei sensibilitati dentare.
4.       Albirea dintilor. Sensibilitatea poate fi un efect secundar temporar al unui tratament de albire, dar poate rezulta si din utilizarea prea frecventa a produselor de albire. Poti contribui la reducerea riscului de sensibilitate a dintilor prin colaborarea cu medicul dentist si respectarea instructiunilor producatorului cu privire la orice produs de albire.
5.       Cariile dentare. Chiar si o carie mica poate manca suficient din smaltul dintelui expunand dentina si cauzand sensibilitate dentara. In acest caz, o plomba sau o coroana dentara ar putea ajuta foarte mult.
6.       Probleme care afecteaza gingia. Abraziunea periutei de dinti, lucrarile premergatoare coroanei dentare, folosirea excesiva a apei de gura si afectiunile gingivale pot duce la sensibilitatea dentara asociata gingiei. Gingia se retrage, de asemenea, odata cu varsta, ceea ce poate creste si mai mult sensibilitatea.
7.       Dinte ciobit. Daca ai o senzatie de sensibilitate atunci cand musti ceva, ai putea avea un dinte ciobit. Acest lucru necesita o atentie imediata.
8.       Lucrari dentare recente. Este posibil sa ai o senzatie temporara de sensibilitate dupa ce ai trecut printr-o procedura stomatologica. Acest lucru ar trebui sa se imbunatateasca in termen de patru saptamani. Daca persista, informeaza medicul tau stomatolog.
9.       Tulburari alimentare sau digestive. Varsaturile frecvente asociate cu bulimia duc la aparitia acizilor stomacului la suprafata dintilor. Acidul reflux poate avea acelasi efect si poate cauza sensibilitatea dentara.
10.   Infectia sinusurilor. O infectie a sinusurilor poate dauna dintilor din cauza presiunii si inflamatiei sinusurilor. Poti identifica o infectie sinusala daca dintii si capul te dor mai mult cand stai cu capul sprijinit in jos.
11.   Sarcina. Sarcina nu cauzeaza direct sensibilitatea dentara, dar schimbarile sale hormonale pot afecta gingiile, ceea ce ar putea duce la disconfort sau durere.
12.   Stresul. Stresul poate duce la deteriorarea danturii daca te face sa scrasnesti dintii, ceea ce, la randul sau, poate determina sensibilitatea dintilor.
Cu atatea cauze posibile, este esentiala colaborarea ta eficienta cu medicul tau stomatolog pentru a aborda dintii sensibili, atat pentru a gasi cauza, cat si pentru a crea un plan de tratament. Printre solutiile posibile se numara o pasta de dinti desensibilizanta sau un tratament cu fluorura realizat la cabinetul stomatologic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu