Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

marți, 13 august 2024

Elsa vine la aniversarea oricărui copil, dacă este invitată.

 



O animatoare la aniversările copiilor reprezintă cireașa de pe tort, fiindcă ea știe:

-să îi atragă cu prezența ei și să aibă grijă de fiecare:

-să le consume energia constructiv în jocuri și activități diverse;

-să le acorde atenție și să îi facă să se simtă speciali;

-să le lumineze chipurile cu picturi realizate cu talent și culori care nu sunt dăunătoare;

-să îi înconjoare cu o mulțime de baloane colorate;

-să lase părinții să discute liniștiți la mese sau să îi facă atât de curioși, încât să își îndrepte privirile către magica Elsa care atrage copiii ca un magnet.

Pe mine, în calitate de mătușă, Elsa și firma pentru care lucrează m-au cucerit de la început prin comunicarea deschisă pe care am avut-o. Sigur că am comparat mai multe oferte, am petrecut câteva ore pe internet, până când am răsuflat ușurată că am găsit ceea ce doresc.

Preț accesibil, orar generos, oameni minunați care sunt capabili să facă fericiți mai mulți copii. Lista personajelor este lungă, dar Elsa era îndrăgită de fetițe și am făcut o alegere minunată, fiindcă interpreta personajului a dovedit generozitate, răbdare infinită și mult talent. Frumoasă la chip și frumoasă la suflet a reușit să ne cucerească pe toți cei prezenți la aniversarea Marei.

Pentru toți părinții, bunicii, unchii și mătușile care caută o animatoare o recomand pe Elsa din toată inima și să știți că o găsiți aici: PopiToons , important este să faceți programarea din timp.





Cea mai mare răsplată a mea a fost aceea când copiii care au participat și sărbătorita au spus: „Aceasta a fost cea mai frumoasă zi a mea!”

Mulțumim Elsa pentru tot ce faci!

 

luni, 12 august 2024

Educație ecologică eficientă se face în natură

 


Dinspre Muntenia către binecuvântatul Ardeal drumul șerpuiește chinuit printre dealuri și munți, tăind păduri verzi de brazi, de fagi sau de stejari. Uneori oamenii au săpat în stâncă să realizeze o punte de legătură între cele două regiuni edenice ale României.

Teleajenul aleargă din munți către câmpie, întinzând cerului și munților oglindă să își admire măreția. Mașinile trec cu sutele, cu miile otrăvind aerul. Coloane de fum rămân în urma lor. Pe  Valea Teleajenului se întind sate mândre și bogate, cu grădini și livezi cu izlazuri și pășuni mătăsoase și cu cârdurile de animale. Vara, lângă cursul apelor apar corturi, grătare și se aud la maximum manele. Bucuria oamenilor în mijlocul naturii  nu poate fi un prilej de întristare, dacă trecerea lor prin aceste locuri de vis nu ar fi marcată de: cutiile de conserve aruncate, de ambalajele din plastic, de cojile de castraveți, de șervețelele umede și cojile de ouă sau resturi de roșii și coji de vinete coapte. Pungi cu oase, fel și fel de ambalaje foșnitoare și strălucitoare se adună pe iarbă, în pădure, pe malul apelor.

Mânecenii își iubesc satul și sunt mâhniți adesea că stațiunea Cheia a devenit o imensă pubelă. Poate că din mașină mizeria nu pare așa de mare, fiindcă se circulă cu viteză, nimeni nu aruncă gunoaie pe drumul public, de teama camerelor de luat vederi. Este necesar ca iubitorul de drumeție să ia la pas pădurile, dealurile, malurile râului până departe aproape de izvor să descopere impactul „civilizației” asupra naturii.

Noile educații au fost introduse în programa școlară, Școala Verde reprezintă și ea o etapă importantă a implementării educației ecologice în școli, dar teoria se impune să fie completată cu practica. Și acasă elevii pot urmări un filmuleț educativ legat de modul în care oamenii poluează solul și subsolul, apele și aerul și distrug pădurile. Esențial este însă să meargă acolo unde omul nepăsător a rănit, să curețe rănile pământului și să le panseze.

Așa se procedează la Colegiul „Ferdinand I”din Măneciu, Prahova. Doamna profesoară de geografie Popescu Crina a implementat programul Eco-Școală care se desfășoară în zilele libere ale elevilor. Clasele sunt organizate excelent, se fac liste de participanți, se face protecția muncii și după împărțirea sacilor de gunoi, a mănușilor și a sticlelor cu apă, sunt străbătute locurile în care, după ce se bucură gratuit de darurile naturii, omul aruncă gunoaiele în iarbă, în ape, rănind și urâțind totul.

Doamnele profesoare care însoțesc grupurile de elevi sunt în fața grupului, dar și în spatele acestuia. Sacii se umplu repede, se numără și sunt puși în remorcile camioanelor. Se notează elevii fruntași, fiindcă la sfârșitul activității are loc premierea. Cei mai harnici primesc ghiozdane verzi cu rechizite, în timp ce fiecare participant este răsplătit cu un tricou verde, o șapcă, un pix și o agendă. La prânz este pauza de masă. Elevii primesc pachețele cu mâncare, sticle cu apă sau pahare cu ceai, iar ei știu să pună toate ambalajele în saci.

La sfârșitul zilei, toți se bucură de recolta bogată: sute de saci plini și o lume mult mai curată.

Dar elevii nu își pot ascunde amărăciunea. Ei nu înțeleg cum de lumea aruncă fără reținere atât de multe gunoaie în ape, peste florile de câmp, peste firele fragile de iarbă și peste acest generos pământ care ne hrănește și ne întreține viața.

În a doua etapă a proiectului elevii participă la procesul de împădurire. Situată într-o zonă a confluențelor curenților, acolo unde vântul poate atinge viteza de 200 de kilometri la oră, o pădure întreagă de brazi a fost pusă la pământ în anul 2020. Trupurile brazilor tineri au fost frânte de forțele dezlănțuite ale naturii, dar și omul continuă să taie și să înstrăineze aurul verde. La toate acestea s-a gândit inițiatoarea proiectului, doamna profesoară Crina Popescu, când a decis să implice elevii și în procesul de reîmpădurire.



„Ducându-i la curățat poienile și albiile râurilor, stimulându-i să planteze copaci, mai târziu, le va fi milă să îi taie sau să transforme mediul în tomberon” a declarat dumneaei.

Educația practică are un impact mai mare decât furnizarea unor informații teoretice sau „predicile”  despre răul pe care omul îl face planetei.

În urma elevilor de la Colegiul „Ferdinand I” rămân sutele de puieți plantați, miile de saci umpluți cu gunoaie, în campaniile de ecologizare permanente pe care le fac și o educație aleasă față de mediu. Formând noile generații în acest mod, omul și natura vor fi din nou prieteni de încredere.