Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

duminică, 8 octombrie 2017

Adevărul dureros versus adevărul suportabil

Există adevăruri care ucid, iar acest lucru se poate demonstra. Îmi amintesc când cineva mi-a povestitit, copil fiind, ca doi oameni care se urau de moarte se băteau pe stradă. După un timp,  primul fugea să-și salveze viața, al doilea avea un cuțit de înjunghiat porcii în mână și o nepotolită sete de a ucide.
Fugarul a profitat de un moment de neatenție al celuilalt și s-a ascuns într-o troiță din lemn. O femeie trecea pe stradă exact în momentul acela și când cel furios a întrebat-o dacă a văzut un om fugind și poate indica unde s-a ascuns, ea a arătat fără să stea pe gânduri troița cu degetul.
Din cauza excesului ei de zel în a spune adevărul, un om și-a pierdut viața și altul libertatea...
Ce ați fi făcut să fi fost în locul martorei? V-ar fi mustrat conștiința să distrugeți două vieți în numele adevărului?
Ce răspuns îi dați cuiva foarte drag care suferă de o boală incurabilă și se află în fază terminală, când el cerșește o speranță de pe buzele dumneavoastră?
La întrebarea: „Mor, nu-i așa? Nu mai am mult de trăit.”, chiar credeți că se așteaptă răspunsul cinic:„Ți se citește moartea în față. Nu te apucă ziua de mîine.”
Chiar și condamnații la moarte speră într-o minune și cerșesc cerului încă o zi, tocmai de aceea ar trebui să învățăm să prețuim viața. Cu toate că sentința sa era definitivă, Apostol Bologa se mințea că pregătirile pentru ceremonia funerară simplă, a trădătorului, nu se  organiza pentru el:

„În stânga, la marginea gropii, un coșciug de brad, gol, descoperit... Capacul, cu o cruce nea-
gră  la  mijloc,  zăcea  alături  de  o  cruce  mare  de  lemn,  pe  care scria,  cu  slove  strâmbe:  Apostol  Bologa...  Numele  i  se  părea străin și se întrebă aproape supărat: “Oare cine să fie Apostol Bologa?”

Uneori suntem „paie” de care inecații în oceanul imens al realității feroce se agață în speranța de a se salva. E singurul obiect pe care îl au la îndemână, de aceea haideți să îndulcim adevărul, dacă ei, cei aflați pe punctul de a naufragia ne văd ca fiind bărcile lor de salvare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu