Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

joi, 7 februarie 2019

Din pomii cu creștere rapidă va apuca să mănânce și bunica

Grădina este cartea de vizită a hărniciei și generozității proprietarilor. De când mă știu am fost educată să prețuiesc pământul și darurile sale minunate, să nu îmi las grădinile pustii sau năpădite de spini. 
-S-a vărsat atât de mult sânge pentru pământul nostru roditor, încât comitem un păcat de moarte să îl lăsăm nelucrat, mă învăța bunicul. Tot ce vezi tu în spatele casei voastre mi-a fost dat ca răsplată pentru mâna și piciorul pierdute pe front. Am văzut murind alături de mine vecini, prieteni dragi și rude. Câmpuri întregi de morți, râuri de sânge pentru pământ! Să îți mai spun ceva! Oameni care au neșansa să locuiască pe locuri aride, cară pământ fertil peste nisipuri și aduc apa de la sute de kilometru să aibă grădini. 
Așa îmi povestea cu patimă bunicul, iar când a sosit vremea să ne luăm rămas bun, m-a pus să îi făgăduiesc că voi înlocui pomii uscați din livadă și că niciodată nu voi tăia un pom care este pe rod, dacă nu se rupe singur sau nu este grav bolnav fiind pe punctul de a se prăbuși.
Jardina.eu îmi furnizează pomii fructiferi să-mi pot ține făgăduiala față de bunicul. 
Pomii comandați din stocul magazinului online Jardina.eu au coroana formată și știți ce mă bucură mai mult? Ies repede pe rod, iar când bunica vine să ude pomii plantați de mine și mă întreabă:
-Ce crezi? Voi mai apuca eu să mănânc fructe din cireșul acesta?
Să îi promit fără să stau pe gânduri și fără să o amăgesc:
-Bunico, vom mânca amândouă cireșe la măsuța din curte și vom depăna o mulțime de povești!
Bunico, îmi vei face atâtea bunătăți din fructele zemoase, parfumate și dulci ale acestor pomi fructiferi pe rod!
Caisele Viorica nu au egal pe piața internațională de profil
Abia aștept să vină iunie, iar în caișii mei, Viorica, să se aurească fructele acelea dulci-uriașe pe care să le strivesc cu dinții albi și de care să ne bucurăm toți: bunica, părinții, mama cu nume de caisă, sora mea și nepoțeii. Le dau și vecinelor care vin să culeagă cu poala și se miră că nu au mâncat de când s-au născut fructe așa de bune!
Au gustat unii caise aduse din Argentina, din Turcia, din Spania, de la capătul lumii, dar nu sunt la fel de zemoase, parfumate și răcoritoare ca fructele mele.
Gemul iese de calitate premium, compotul este bunătatea supremă, dar cel mai mult mă bucură fructele naturale care au colectat în pulpa lor seva pământului lăsat de bunicul și energia solară românească.
Cireșii pitici plini de rod reprezintă mândria grădinii mele. I-am ales special pentru că fiind mici putem să îi culegem ușor și nu trebuie să ne urcăm în acești pomi fragili din care s-au accidentat mulți. Lumea vine să îi vadă înfloriți și plini de rod fiindcă este un adevărat spectacol vizual.

Imaginați-vă un cireș de 1,50 metri, din care umplu 4-5 ladițe de fructe perfecte! Aș putea să scot sute de euro numai dacă aș pune o taxă simbolică tuturor celor care vin să se fotografieze sub pomii mei înfloriți din grădină sau sub crengile aplecate de rod pe care și le pun ca o coroană pe frunte.
În fiecare an pun alți pomi fructiferi în grădină să o oblig pe bunica să devină nemuritoare să guste și ea minunile dulci și zemoase.
Eu cred că bunica își trage seva celor 98 de ani de la fructele acestei grădini de care am grijă ca de ochii din cap. Fructele înseamnă sănătate!
Vara trecută l-am visat pe bunicul.
-Fata mea, ai făcut o treabă minunată! Să îmi dai și mie un coș plin cu cireșe să îl mănânc cu amicii pe lumea de dincolo!
De-atunci obișnuiesc să donez sute de kilograme de fructe la azilele de bătrâni, la spitale și la orfelinate!

4 comentarii: