Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 26 august 2020

Tipuri de încălțăminte din istorie

 Așa cum intuim, cizmele au fost create pentru prima dată pentru zonele reci sau pentru zonele de deșert foarte călduroase, acolo unde existau comunități de călăreți care le utilizau pe acestea deoarece piciorul era protejat în etrieri. Așa sunt și cizmele din silicon Calvin Klein, care sunt foarte comode, dar care deja reprezintă o încălțăminte pentru stradă, adecvate mai ales perioadelor ploioase sau pentru atunci când zăpada este topită, pentru a ne proteja de umiditate. Cizmele acoperă complet piciorul, există cu și fără toc și sunt tipuri mai înalte sau mai prope de gleznă.

Un alt tip de încălăminte apărută și utilizată este reprezentată de sandale care au apărut acolo unde clima este foarte călduroasă și pământul sau nisipul erau prea calde, dar partea de deasupra trebuia să se ventileze; acestea se purtau și la noi în țară din timpuri îndepărtate, iar în zilele noastre acestea au design din ce în ce mai interesant și forme diverse. Au apărut sandale a căror talpă este plană sau cu toc, în partea superioară sunt curele care pot ajunge și până la genunchi,, așa cum sunt sandalele de tip gladiator, iar o mare partea piciorului, anume călcâiul, degetele, lateral, este descoperită, acestea fiind potrivite pentru sezonul estival.

Tipul de încălțăminte pompe, un pantof care este acoperit în față, în spate și lateral, eventual are o baretă pe gleznă iar tocul este de diverse dimensiuni; este genul de pantof clasic, care se folosește și acum, uneori are vârful ascuțit și tocul subțire și se numește stiletto; o pereche de pantofi asemănători este reprezentată de aceia care sunt decupați în față și la care se văd toate degetele.

Mai există încălțămintea cu talpă subțire și fără toc, unde toată suprafața tălpii face contact cu solul; încălțămintea mule este o încălțăminte acoperită sau descoperită în față, dar care nu are susținere la gleznă și este tip papuc.

Încălțămintea Mary Jane este cu sau fără toc, este acoperită în față, cu o formă rotundă sau pătrată, dar se distinge printr-o curea transversală și una care pornește de la gleznă spre degete.

Încălțămintea D'Orsay reprezintă un pantof care este descoperit lateral, dar în dreptul călcâiului și în față este acoperit; uneori acest tip de încălțăminte poate avea și o curea la gleznă.

Platforma reprezintă un pantof care are o talpă mai ridicată, constituită din mai multe straturi, care este purtat de persoane care își doresc să pară mai înalte.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu