Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

sâmbătă, 11 decembrie 2021

Proză distinsă cu mențiune la concursul „Vis de toamnă” ///TOMIȚĂ

 













Tomiță

Motto: „Drumul vieții”

 

Ochii albaștri îl dor ca o rană și sunt roșii de plâns. În timp ce stă lângă șofer, în mașina funerară se întreabă oare ce naiba mai are să îi ofere viața lui? De ce a murit tocmai acum, să rămână el sub cerul liber, mai ales că nu are unde să se ducă? Unde să se ducă, unde să se ducă, undeeee să se ducăăă?

Da, înțelege, nimeni nu este veșnic, nimeni nu este nemuritor pe pământul acesta, dar cel puțin la ei să se fi gândit și să fi murit la vara, când împlinea suta! La naiba! A murit fără rost, a murit când nu trebuia să moară! Unde să se ducă, unde să stea când ninsoarea va acoperi totul și gerul va crăpa și pietrele cu puterea sa???

Acum pe el îl vor da afară din casă, iar pe Robertina o vor duce la cămin și ei au avut grijă de mamaie. Ei îi dădeau apă să bea, când îi era sete și ei se duceau după mâncare la fetele lui mamaie care stau la 2 kilometri de casă, ca bătrâna să nu rabde. Nu de casa lor, ci de casa lui mamaie, care va rămâne cu lacăte pe ea, iar ei vor fi dați pe drum.

Da, știe de acum ce îl așteaptă. Li se va spune că nu pot să mai rămână nesupravegheați, că Nuța pleacă în Spania și ei vor da foc la casă. Cu o săptămână înainte Tomiță s-a îmbătat și știe el ce a făcut…

Dar ca un comandant care nu își părăsește vasul care naufragiază au rămas și ei până la sfârșit.

Au primit sarcini sigure: să măture prin curte, să se urce în mașina funerară să îi arate șoferului unde este cimitirul, să ia capacul sicriului din mașină și să îl ducă lângă groapă.

Tomiță face tot ce i s-a spus și privește atent în sicriu. Viața îi joacă feste! În sicriu nu mai este mamaie, ci fratele lui cel mare.

…A avut și el un frate și stăteau amândoi pe unde găseau un adăpost. Munceau în satul lor împreună, împărțeau bine și rău, dar își amintește ca acum că era dimineață, când a venit un vecin și l-a strigat:

-Niculeee! Niculee! Să fii tare, mă! Frate-tu, Dumnezeu să îl ierte, s-a înecat. L-au scos oamenii din apă. E vânăt tot și este umflat. Știu prin câte ai trecut, dar să nu-L blestemi pe Dumnezeu!

-Cum aș putea să mă supăr eu pe Dumnezeu, i-a răspuns Tomiță în timp ce se îneca în plâns?

Rămăsese singur pe lume că orfan era demult. Da, avea aproape 60 de ani, dar nu reușise să să descurce în viață, fiindcă toate l-au marcat. Fratele lui nu a avut atât de multe coroane ca bătrâna de care avuseseră ei grijă: el și Robertina.

Se uită la chipul bătrânei și parcă vede chipul fratelui său așezat cuminte în casa de veci. Dar fratele lui a avut un sicriu sărăcăcios din lemn ieftin de brad, în timp ce mamaie stă într-un sicriu de 30 de milioane. Oare contează în ce stai cât ești mort sau unde stai cât ești viu?

Se uită bine la sicriu, în timpul slujbei și i se pare că își vede mama. Și pe ea a iertat-o, deși de la ea a început totul. O vedea stând cu ochii închiși cu mâinile cuminți pe piept și îi venea să strige: „De ce ne-ai nenorocit, mamă, de ce?”

În sicriu mamei vedea sicriul frățiorului de 11 ani. Nu va uita scena aceea până când vor trage pământ și peste sicriu lui, dacă va avea sicriu. Cum nu are casă este posibil să îl îngroape într-un cearșaf sau o cutie, dar la ce naiba să se gândească la asta, câtă vreme este viu și are nevoie de hrană și de adăpost?

L-a chemat la ea, să îl trimită după țuică, să ia pe datorie. El a venit supus, ascultător. Era un copil blând, nu îi ieșea din cuvânt și împărțea cu frații tot ce avea mai bun. A plecat după țuică și s-a întors supărat:

-Mămico, te rog să nu te superi, dar vânzătorul a spus că nu ne mai dă țuică pe datorie! În loc să luăm mălai sau pâine noi luăm băutură pe datorie?

Ea curăța cartofi cu un cuțit mare. S-a ridicat și i l-a înfipt fulgerător în inimă. Copilul nu a mai avut timp să se apere sau să întrebe de ce tocmai cea care i-a dat viață i-o ia așa de brutal.

Tomiță ascultă slujba, toate promisiunile cerești făcute de preot și vede balta de sânge a fratelui său, apoi vecinii strângându-se în curtea lor, pe maică-sa luată de poliție. Au rămas șase frați strânși în jurul unui sicriu mic și sărăcăcios și în jurul tatălui.

„Nu plângeți! Voi lua vina asupra mea, să vină mama voastră înapoi și să aibă grijă de voi”, le spuse tatăl, dar ei plângeau mai tare. Le era frică să nu aibă și ei soarta fratelui lor mai mic.

Peste o lună, stătea iar lângă un sicriu, sicriul tatălui. Se aruncase în fața trenului simțindu-se copleșit de responsabilități. Așa au ajuns ei la case de copii diferite, despărțiți unul de altul și când s-au făcut mari, s-au regăsit pentru puțin timp.

Tomiță este omul care s-a săturat de sicrie! În sufletul său a dus o luptă crâncenă: să își ierte mama pentru tot ce le-a făcut sau să nu o ierte.

„Poate că și ei îi pare rău de tot ce a făcut. Cine știe ce dureri nerostite o fi purtat în sufletul ei. În plus, a stat 10 ani în închisoare și a ieșit de acolo bolnavă și bătrână. Dacă Dumnezeu o iartă, Tomiță de ce să nu fie la fel de bun?”

Și mama a venit acasă și au stat câteva luni liniștiți ca pe vremuri. Nu își reproșau nimic, nu își aminteau nimic, o luaseră de la zero. Ei veneau de la muncă și ea îi aștepta cu mâncare.

Balta de sânge din curte se uscase și dispăruse, aveau dreptul la o altă șansă. Erau zile în care Tomiță nu spunea nimic, dar nu putea să mănânce. I se părea că își trădează frățiorul, fiindcă i se curmase firul vieții atât de brutal, iar el mănâncă mâncare făcută de mâinile unei criminale.

Era copleșit la gândul că își vinde fratele pe o farfurie de ciorbă. Uneori mânca și lacrimile i se înnodau în barbă și curgeau în farfurie. Atunci se întorcea cu spatele, să nu fie văzut și prefera să nu îl întrebe nimeni nimic, să nu fie văzut că plânge.

Acum groparii iau în primire sicriul și în timp ce în minte i s-a înfipt adânc, asemenea unui spin întrebarea: „Oare unde mă voi duce acum?” își amintește cum scorpia, mama lui, i-a anunțat firesc într-o bună zi că își vinde casa:

-Am pus casa în vânzare și mă mărit! Am dreptul și eu la viață, dar voi puteți veni cu mine că sunteți doar copiii mei. Mă mărit cu un țigan, dar are o casă mare și frumoasă și vă dă și vouă o cameră. Să nu aud comentarii că vând casa! E casa mea și fac ce vreau cu ea!

Și ei nu au comentat, ci s-au mutat după ea la țigan, fiindcă au fost marcați pe viață de povestea lor și nu au putut să își facă un rost. Și la înmormântarea mamei a stat el la fel de necăjit lângă sicriu, gândindu-se unde se va duce. Mama murise înaintea țiganului și îi lăsase pe drumuri!

Era pentru a doua oară când le dădea lovitura de grație.

Țiganul rânjea, privindu-i din capătul opus al sicriului și lumea se uita vinovată la cei doi frați rămași pe drumuri. În casa părintească, în casa lor, se instalase altcineva. Vara puteau dormi și ei pe stadionul din comună, iarna, vor vedea…

Sicriul este pus pe parii aceia pe care i-a ascuțit și i-a adus tot el la cimitir, iar peste sicriu va fi pus podul de scânduri, să nu vină direct pământul pe capacul de 30 de milioane.

Acum cad bulgări de pământ peste podul din scânduri și sicriul este înghițit cu lăcomie. Tomiță plânge de mila bătrânei și plânge de mila lui, gândindu-se: „După ce mă vor da afară din casă, oare unde mă voi duce?”

Trupul bătrânei era greu și el era cel care o ridica din pat și o ținea pe toaleta improvizată. Tot el împingea de căruț, când o scoteau la plimbare. Acum va începe o nouă eră, existența lui se va schimba iar la 360 de grade.

Tomiță a depins de toanele oamenilor de când se știe. Este adevărat că și lui îi vine să plece câteodată și să fugă de soartă, fiindcă nu știe ce anume ar mai putea să îi rezerve ea, iar el să nu poată să anticipeze, dar prea a fost tratat ca o jucărie. L-au căutat, când au avut nevoie de el și l-au alungat, când nu a mai fost de folos.

Toate îl dor. Nu este părticică a sufletului său să nu îl doară. Împărțea cu Robertina și bune și rele, acum destinul îi va despărți pentru totdeauna. Îl doare și destinul crud al acestei fete băiețoase și mai ales că nu poate face nimic pentru ea!

Într-o zi tristă de toamnă, când frunzele cădeau să putrezească la fel cum cad acum în cimitir și cât se vede cu ochii, o mamă și-a aruncat copilul la tomberon.

Acolo a fost găsită de un suflet milos, care a alertat poliția și salvarea și fata a fost salvată.

Păduraru Robertina este un nume frumos, dar nimeni nu știe cum anume a fost reconstituit. Poate că au găsit-o autoritățile pe mama care și-a pus fetița la gunoi sau i s-a inventat numele să nu rămână copilul fără de nume.

Copiii fără casă, fără noroc și fără nume.

Cel puțin Robertina are un loc asigurat la cămin. Are 45 de ani și mâncarea și dormitul asigurate. Evadează când i se urăște și o ia cineva pe răspunderea lui. Ea va fi într-o parte, el în alta, de aceea își dorește mai mult ca orice un telefon să țină legătura cu fata.

Sicriul  a fost acoperit cu pământ, coroanele și ghivecele cu flori de toamnă au fost așezate lângă cruce ca niște trofee.

Vântul începe să doinească printre crengi și frunze, oamenii se împrăștie pe la casele lor, numai Tomiță nu are unde se duce.

E un orfan cu părul alb, cu tensiune mare, slab și îmbătrânit de ani, cu ochii tulburi ca o rană sângerândă. A respectat-o și îngrijit-o pe mamaie ca pe mama lui, mama pe care și-ar fi dorit să o aibă. Știe că i-a alinat suferințele și este mulțumit. O trăgea pe picioarele grele și bătrâne, îi vorbea frumos și îi ducea paharul plin cu apă la buze.

Acum, bătrâna a plecat departe, tare departe. I se pare că îi face cu mâna în semn de mulțumire, apoi îi întoarce spatele și pleacă grăbită.

„Să ai grijă de tine, Tomiță!”

 

Un comentariu: