Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 28 august 2020

Realizarea unui butoi colector de apă de ploaie

 Atunci când sapi un puț la mică sau mare adâncime, așa cum sunt puțurile de mică și mare adâncime create de Prodac, poți fi liniștit deoarece ai o sursă sigură și bună de apă potabilă.

Cum ar fi, însă, să ai o sursă alternativă de apă pentru udat culturi?

Apa în butoi este colectată de pe un jgheab sau chiar de pe acoperiș; aceasta, în cădere, este direcționată către butoiul respectiv. Deasupra butoiului se așează un filtru care blochează toate resturile, pentru ca acestea să nu ajungă în apă și să o contamineze, așa încât să fie utilizată la udat grădina, sau chiar pentru a o oferi animalele, într-o perioadă de secetă, această metodă de colectare în butoi fiind o metodă eficientă de a economisi apă.

Instalarea unui butoi de ploaie este foarte rapidă; ai nevoie de doar câteva instrumente, precum butoiul, un burghiu, un cuțit și un cep, un furtun și un material pentru sigilat impermeabil.

Prima dată trebuie să se determine locul în care se așează butoiul, care trebuie să se afle în dreptul unei zone în care apa este în cădere și unde suprafața este plană și ridicată; în partea de jos se perforează butoiul pentru a se scoate apa prin locul acela și se montează un robinet iar în spate, un furtul care să ajungă până în partea de jos a butoiului pentru a absoarbe apa.

Pe acoperiș se așează un deviator de apă, un fel de canal care va colecta apa din dreptul scurgeri și îl va direcționa către butoi, pentru a se scurge apa acolo; deasupra butoiului se așează un fel de sită pentru ca apa în curgere să nu antreneze alte bucăți de murdărie și să se scurgă în butoiul a cărei apă va fi folosită la culturi sau chiar la animale sau spălat.

Avantajul unui asemenea butoi este faptul că este la un preț foarte bun și poate să îl monteze oricine; nu mai vorbim de calitatea apei de ploaie care are nutrienți și minerale bune pentru plante, față de apa filtrată și tratată cu clor care este de la rețeaua comună.

Un comentariu: