Iubesc Polonia cu rănile sale istorice, cu capacitatea de a renaște din propria cenușă, ca Pasărea Phoenix!
Nu întâmplător vulturul alb se află pe stema acestui stat.
Și asupra acestei țări mirifice istoria și-a pus dureros amprenta. Independența a devenit valoare supremă pentru că de la „libertatea de aur” și apogeul culturalo-științific marcat de Nicolaus Copernic țara a trecut prin faza dureroasă a declinului, pierderea independenței sau statutul de ”stat satelit”: ” până în 1918 nu a mai existat un stat polonez independent.
Polonezii s-au angajat intermitent în acțiuni de rezistență armată până
în 1864. După eșecul ultimei revolte,
poporul și-a conservat identitatea națională prin educație și printr-un
program denumit „munca organică”, al cărui scop era acela de a
moderniza economia și societatea. Ocazia independenței s-a ivit abia
după Primul Război Mondial, când puterile imperiale implicate în împărțirea Poloniei au fost toate învinse în război ori s-au prăbușit în urma revoluției.” (http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Poloniei )
România și Polonia au plătit scump prețul demnității naționale, tocmai de aceea între aceste state s-au consolidat schimburi culturale și relații de prietenie. Polonezii au avut capacitatea de a-și pansa rănile destinului istoric aspru, de a-și șterge lacrimile și de a construi o catedrală a Europei:
În prezent, la Craiova funcționează Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova
https://www.facebook.com/pages/Centrul-de-Limb%C4%83-%C5%9Fi-Cultur%C4%83-Polonez%C4%83-Craiova/1471656343055518
Craiovenii pot viziona filmele poloneze care ne-au marcat copilăria, asculta muzica acestui popor, sunt conectați la realizările economice ale acestuia, fiind binecuvântați din acest punct de vedere.
Ar fi minunat dacă pentru puii de craioveni s-ar organiza seri de basme poloneze, iar pentru adulți un festival de folclor și teatru româno-polonez. Sper de asemenea să pot trece pragul unui restaurant cu specific polonez la Craiova, dar și în București.
Le mulțumim polonezilor pentru lecția de viață, pentru prietenia frumoasă, pentru implicarea activă în viața noastră culturală!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu