Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 17 august 2016

Fii treaz la volan că nu ți-ai cumpărat autostradă!

Conducătorul auto ar trebui să fie așa de responsabil, încât să refuze să se urce la volan când este nervos, în urma unor schimburi de cuvinte aprinse cu cei dragi, când se simte foarte rău sau după ce a consumat alcool sau medicamente ce dau stări de somnolență. Motivele responsabilității sale în spațiul public sunt deosebit de importante:
1) Cei dragi îl așteaptă acasă. Mama sa nu dorește să fie îndoliată înainte de vreme, din cauza teribilismului la volan, copiii lui au nevoie de tată, animalul de companie trebuie să fie îngrijit și alintat. Șoferul care aparține cuiva nu are dreptul să asculte muzică tare în timp ce conduce, să șofeze în stare de ebietate, să vorbească la telefon sau să scrie mesaje, să discute aprins cu cei din mașină. pentru că viața nu-i aparține în exclusivitate. La formarea sa a contribuit un șir nesfârșit de oameni.
2) Dacă șoferului iresponsabil i s-a urât cu bine și dorește să moară, nu are dreptul să condamne la moarte partenerul de trafic care conduce prudent, pietonul care traversează legal, familiile care se țin de mână pe trecerile de pietoni.
3) Strada este spațiul public în care trebuie să conservăm viața partenerilor de trafic și a pietonilor. Copiii neatenți sar după o minge, ajung cu sania în mijlocul șoselei, nu se asigură când traversează, de aceea șoferul trebuie să conducă preventiv. Vigilența, reflexele, starea tehnică a mașinii să fie perfecte înainte de a porni în călătorie.
4) De cele mai multe ori salvarea și cei de la descarcerare ajung prea târziu sau nu mai au nimic de făcut.
5) Este cumplit să condamni pe cineva la infirmitate pe viață! Din cauza băuturii mulți rămân într-un scaun cu rotile și în stare vegetativă toată viața.
6) Uneori mașina ne trădează chiar dacă suntem în perfectă stare fizică și psihică. Defecțiuni survenite la sistemul de frânare sau la direcție determină situații iminente.
Pentru miile de familii îndoliate din România, pentru orfani, pentru oamenii rămași infirmi pe viață, Poliția Română, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, Radio Romania Actualități și APPA au inițiat campania „Fii treaz la volan!”
Dragul meu șofer, nu ți-ai cumpărat autostradă, nu deții monopolul asupra vieților celorlalți conducători auto și pietoni, nu ai dreptul să-i condamni pe cei întâlniți în cale să-și petreacă restul vieții într-un scaun cu rotile!
Fii responsabil pe autostradă și conservă viața prin conduita preventivă la volan! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu