Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

duminică, 7 august 2016

Medalii de aur pentru ambițioși!


La început v-a fost cumplit de greu! Mă gândesc cu înțelegere la voi, toți cei care ați descoperit că ați pierdut lumina ochilor, că vi s-a retezat un picior, că vi s-au extirpat sânii să trăiți, că nu mai sunteți normali din punct de vedere fizic, deși spriritual sunteți mai normali ca normalii! Câtă muncă de lămurire ați dus cu propria persoană să nu abandonați lupta vieții și să nu vă plângeți de milă, mai ales în prezența celor dragi.
Dificultățile autoacceptării au fost însoțite de replicile acide ale celor din jur. „Ochelaristul”, „Ciungul”, „Șchiopul” care dor la fel de mult ca privirile indiscrete și insistente, de aceea Edmondo de Amicis în lucrarea sa Cuore, inimă de copil realizează didactica atitudinii cititorilor săi față de infirmitate:
De câte ori întâlneşti: vreun moşneag, vreun sărac, vreo femeie cu un copil în braţe, vreun olog cu cârjele la subţioară, pe un om încovoiat sub o povară, o familie în doliu, fă-le loc cu respect! Trebuie să respectăm:  bătrâneţea,  sărăcia,  dragostea  maternă,  boala,  infirmitatea, oboseala şi moartea...
.Când trece un pat de ambulanţă, care duce pe un bolnav, sau poate chiar pe un om ce moare, când întâlneşti un convoi funebru: nu mai râde şi nu mai vorbi cu tovarăşul tău; gândeşt-te că odată cu ei trece restriştea şi milostenia omenească.  Prefă-te    nu  vezi  sluţenia  dezgustătoare  a  altora...
Creşterea unui popor se judecă mai înainte de toate din purtarea sa pe stradă. Unde vei găsi mojicie pe străzi, o vei găsi şi în case”.
Dacă v-ați simțit vreodată marginalizați social, vă cer scuze în numele tuturor, pentru că este imposibil:
1) să nu vi se fi ocupat cel puțin o dată locurile speciale de parcare de către șoferii sănătoși
2) să nu fiți ținuți în picioare în autobuz, ocupantul locului rezervat pentru voi prefăcându-se că se uită pe geam și nu vede că aveți nevoie de el
3) să nu fiți chemați anual la comisiile medicale, unii dintre voi, deși nu vă veți face bine niciodată
4) să nu întâlniți zeci de clădiri în care trebuie să intrați, deși nu sunt prevăzute cu rampă  pentru cărucioare, iar  însoțitorii, stânjeniți de situație, sunt nevoiți să apeleze la ajutorul celor din jur
5) să nu vă fi împiedicat de țevile ieșite din trotuar (am văzut căzând o doamnă zilele trecute, deși vedea, dar nu a fost atentă la acest detaliu periculos și s-a rănit grav). 
11 dintre voi participați la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, care au loc în perioada 7 – 18 septembrie 2016, fiindcă sunteți atât de tari, încât practicați sportul de performanță în ciuda limitelor fizice pe care le-ați învins. Sunteți ambițioșii cu care ne mândrim și pentru care viața în demnitate pe care o trăiți reprezintă medalia de aur!
Inimile noatre vor bate la unison cu ale voastre. Vă vom urmări evoluțiile în picioare, vă vom aplauda chiar și ratările fiindcă aveți sufletele uriașe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu