Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

marți, 16 februarie 2016

Curiozitatea care ucide


Există o curiozitate malefică până la sinucidere, deși afirmația pare exagerată.
De multe ori ne facem atât de mult rău interesându-ne de lucruri inutile, de persoane care ne fac și ne doresc răul, de afirmații ale semenilor care ne denigrază, încât parcă ne-am înfige în inimă cuțitul ascuțit al curiozității otrăvitoare.
Este greșit să insistăm să aflăm lucruri care ne rănesc profund sau să redeschidem din curiozitate răni care nu s-au închis. Curiozitatea dusă le extrem reprezintă poarta de intrare a tuturor relelor în mintea noastră.
Dorim să aflăm taine care vor deveni așa de grele, încât vom simți nevoia să le împărtășim mai departe, iar prin intermediul nostru răul se va răspândi asemenea unei boli contagioase. Unii ard de nerăbdarea de a afla senzațiile oferite de droguri și de la o simplă curiozitate ajung la dependență și moarte, alții experimentează sporturile extreme, iar o clipă de neatenție îi condamnă la dependența de scaunul cu rotile.
Există și naivi care apelează la vrăjitoare să-și afle viitorul, ascultă horoscopul să vadă ce li se va întâmpla zilnic, uitând să întreprindă ceva pentru viitorul lor sau să facă un lucru util în fiecare zi!!!
Vrăjitoarea îți poate spune că ți s-au făcut farmece, iar pentru dezlegarea lor va stoarce de la tine contribuții substanțiale, pe o durată mare de timp. Dependența de horoscop te împiedică să trăiești autentic și să fii pregătit pentru surprizele vieții.
Curiozitatea morbidă ne îndeamnă să ascultăm pe la uși, apoi ne simțim răniți sau vinovați de ceea ce auzim.
Ar fi cazul să nu mai insistăm să aflăm noutăți care ne afectează conștiința și să punem întrebări suplimentare pentru a împărtășii mizeriile cotidiene ale existenței!
Când simțim că un „binevoitor” dorește să ne otrăvească ziua folosindu-se de paharul avid al curiozității malefice, ar fi ideal să aplicăm testul lui Socrate.
Se spune că într-o zi, un uneltitor alerga pe stradă după Socrate să-i spună că mai tânăra lui soție are o relație cu studentul pe care-l protejează. Înțeleptul a simțit ceea ce i se pregătește și l-a oprit înainte de a vorbi spunându-i:
- Te rog, nu te grăbi să-mi spui ceea ce ai de spus, ci vreau să te gândești bine la trei lucruri înainte de a-mi transmite mesajul tău!
-Bine, a spus omul, deși simțea că este de datoria lui să-l informeze despre trădarea celor apropiați.
-Se vede după fața ta și după modul în care ai alergat să-mi spui că vrei să-mi împărtășești ceva important, dar te rog să-mi răspunzi dacă ești sigur că este adevărat!
-Nu sunt sigur de acest lucru, a spus informatorul roșindu-se ușor.
-Bine, hai să trecem la al doilea test, l-a încurajat Socrate! Ceea ce dorești să-mi transmiți este un lucru de bine?
-Dimpotrivă, spuse omul coborând ușor privirea în pământ.
- În sfârșit, te rog să ai amabilitatea să-mi spui dacă ceea ce ai de spus folosește cuiva!
-Nu, domnule! Ceea ce doresc să vă informez nu folosește nimănui.
-Cum, a întrebat indignat filozoful? Dumneata alergi după mine să-mi spui un lucru de care nu ești sigur că este adevărat de rău despre cineva și care nu folosește nimănui???
Se spune că omul a plecat cum venise, fără să-i spună lui Socrate lucruri care l-ar fi rănit profund.
Testul lui Socrate se poate aplica într-o convorbire cotidiană, în special cu persoanele care comunică deviant, dar și în educarea curiozității.
Să nu fim curioși de lucruri de care nu suntem siguri că sunt adevărate, care nu sunt de bine și care nu folosesc nimănui!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu