Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

duminică, 7 mai 2017

Cuceritorul (nu cucernicul) Caragiale

Caragiale a avut o minte sclipitoare, în ciuda faptului că nu a absolvit liceul niciodată. Voi, liceenii care citiți, să nu vă găsiți acum o scuză, căci fără bacalaureat greu vă angajează cineva în condițiile în care sunt șomeri cu studii superioare!
Cel mai valoros dramaturg român și membru post-mortem al Academiei Române nu avea studii, dar Cella Delavrancea a spus că avea o inteligență colosală, din această cauză nu s-a sfiit să recunoască relațiile intime pe care le-a avut cu el, în ciuda diferenței de vârstă: ea avea 25, el 60 și se pare că în brațele ei ar fi murit...
Nu mi-am propus să-l critic sau să-l etichetez, ci doresc să demonstrez că femeile se cuceresc și prin inteligență și spirit, uneori mai mult decât printr-un fizic perfect...
Caragiale a greșit când i-a înșelat încrederea lui Eminescu și mai ales pentru că nu a păstrat tăcerea asupra relației lui cu Veronica Micle toată viața.
Aici mi s-a părut egoist, invidios, om mic, în adevăratul sens al cuvântului.
A vorbit doar când a aflat că Eminescu este hotărât să se însoare cu ea, sfâșiindu-i inima prietenului care-i introdusese la Junimea. Maiorescu, la fel de lipsit de tact, i-a zis de la obraz că i s-au pus coarne, în prezența lui Alexandru Brătescu-Voinești. Cum să-i faci asta unui hipersensibil care iubește din tot sufletul și sângerează la fiecare cuvânt? Cum să-i provoci depresie celui mai expresiv poet al națiunii noastre și să-i răpești încropeala de fericire la care aspirase?
„Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâșierea pe care știu că ți-o pricinuiesc, dar aceea pe care ți-ai ales-o drept tovarășă de viață, nu merită acestă cinste! Nu merită! Înainte de dumneata a fost și prietena altora, a fost și a lui Caragiale. Mi-a mărturisit-o chiar el” au fost cuvintele neiertătoare ale savantului.
Relația dintre cei doi iubiți a continuat pe fondul infidelității pe care poetul a iertat-o.
 De ce atâta răutate? Ce este mai grav sau mai înjositor? Să furi femeile altora, chiar pe cele căsătorite, iubitele prietenilor sau să lași un om căruia i-ai spus cândva „ prietene” să-și formeze o familie cu cea pe care o iubește?
Se spune că dramaturgul a avut o relație și cu soția actorului Nottara de la Teatrul Național, cu frumoasa actriță Amelia Welner, cât timp se afla la conducerea instituției.
Pe soțul încornorat îl expedia prin turnee, iar el îi ocupase dormitorul. Într-o zi, actorul i-a zis de la obraz:
„Coane, am înțeles că-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?”
Parafrazându-l pe marele actor, bărbaților care demontează bomba unei relații trecute în momentul în care femeia care i-a oferit iubirea ei și fericirea pentru un ceas este pe punctul de a se căsători, i-aș reproșa: „Coane, de ce îi iei acestei femei dreptul la o viață personală? Nu știi că o relație, fie ea și pasageră sau rușinoasă, presupune două persoane? Nu te consideri la fel de vinovat? Coane, lasă oamenii să se căsătorească, să ierte, să se reabiliteze și să aleagă pe cine vor, căci o clipă de amor nu înseamnă un stigmat al nemerniciei pentru veșnicie...”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu