Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 26 iulie 2017

Nuanțele minciunii...

Orice minciună îmbracă hainele obiectivelor noastre în slujba cărora se află. Dacă ele sunt josnice, atunci și ea poartă zdrențe, dacă scopul este nobil, minciuna apare în ținută de gală.
Conservatoriștii vor spune că minciuna reprezintă un păcat și atât, nimic mai mult! Dar de câte ori nu mințim să alinăm durerea, să încurajăm, să anesteziem, genul acela de minciună frumoasă pentru a nu-i tăia omului ultima speranță și cheful de viață!
Minciuna are nenumărate nuanțe, mii de nuanțe, iar cea făcută cu scopul de a face suportabil adevărul, sincer, nu mi se pare atât de condamnabilă. Să trecem în revistă împreună cele mai utilizate nuanțe ale minciunii în viața cotidiană!
1) Minciuna care ucide spiritual și fizic.
Dacă ești egoist și egocentrist, i-o  servești celui pe care-l consideri mai bun decât tine, pentru a-i ucide încrederea în forțele proprii. Ea sună așa:„Nu ești bun de nimic.”„Niciodată nu vei fi în stare ca mine să...!”
Personalitățile slabe vor fi zdrobite de ea, fiindcă este o metodă de programare negativă a celor lipsiți de voință. O formă atroce a acestei minciuni apărea în trecut, când oamenii nu puteau să se apere de o acuzație nedreaptă. De pildă, în Evul Mediu, dacă un semen nu te suporta și spunea despre tine că ești vrăjitor, erai ars pe rug.
2) Minciuna impusă.
Din orgoliu dus la extrem, cel care te forțează să spui un neadevăr are nevoie să audă din gura ta asta. Chiar dacă vei ceda, adevărul nu se schimbă printr-o minciună forțată.
Iată câteva exemple de minciuni impuse:
 „Hai, recunoaște că nu ai avut șef mai bun ca mine!”/„Nu-i așa că nu poți trăi fără mine?”/„Ai iubit pe cineva mai mult ca pe mine? Să nu spui că ai iubit!”
3) Minciuna care jefuiește de tip a, care vine pe fondul lăcomiei celui care o înghite:
„Oameni buni,  luați-vă un bilet la tragerea excepțională a...și veți câștiga premiul cel mare! Nu veți mai munci niciodată și veți avea acces la toate lucrurile interzise până acum!”
„Depuneți bani la FNI, iar după 6 luni, suma dumneavostră se triplează!”
Minciuna care jefuiește de tip b, care vine pe fondul generozității și naivității:
„Mai dă-mi 50 de lei până la salariu și luna viitoare ti-i dau înapoi și pe cei 70 de lei împrumutați acum trei luni!”
4) Minciuna care alină dureri sau anesteziază.
Ai putea să-i spui unei persoane dragi care suferă de o boală incurabilă în fază terminală că va muri?
Te lasă inima să-i spui unui om diform, urât că este așa cum se vede și să-i sporești suferința?
Uneori, din generozitate îi spui și celui căre-ți este indiferent că-l placi sau îl iubești, văzând că pentru el reprezinți centrul universului sau soarele de pe cer!!!
5 Minciuna care duce în ispită.
 „Nu ți se întâmplă nimic dacă tragi și tu pe nas niște iarbă!”
„Lasă cartea aia și hai la discotecă! Ești băiat deștept, oricum vei lua examenul!”
Și sigur că există minciună credibilă și de necrezut, minciună inteligentă și minciună proastă, iar când o minciună servește unui scop nobil nu ar trebui privită cu adversiune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu