Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 18 noiembrie 2016

Oamenii puternici din jurul meu care m-au ajutat


Viața este o imensă sală de clasă în care se țin nenumărate lecții. Important este să ai urechi de auzit și ochi de privit. Fiecare are momentele sale de cumpănă, de cădere fizică și spirituală, iar dacă vrea să supraviețuiască este salutar să învețe să se ridice singur și să o ia de la capăt de câte ori va fi necesar, altfel nu mai are timp să ajungă unde și-a propus.
Am avut întotdeauna o experiență de viață teoretică (din cărți), dar știți cum se spune:„Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg.”
Scriitorul rezolvă situațiile dramatice dintr-o sucitură de condei, în timp ce omul puternic găsește resurse în caracterul său puternic. De unde puteam să învăț mai bine decât de la oamenii care trăiesc alături de mine?

Combaterea nemulțumirilor minore prin lecții dure

Să încep de-aici, din diminețile în care mă uit în oglindă, nu sunt mulțumită cum arăt (deși arăt destul de bine, cel puțin așa mi se spune) și în loc să mulțumesc cerului pentru sănătate, reclam faptul că nu sunt cum aș vrea eu să fiu. În minte îmi vine fata drăguță din metrou. Avea 20 de ani, era elegantă, plină de viață, strălucitoare. Zâmbea și povestea. Când a întors obrazul drept am văzut că era ars. Cu toate acestea atitudinea de învingătoare pe care o afișa o ajuta să cucerească lumea. În loc să stea acasă, să-și plângă de milă, ea înfrunta curajoasă privirile lipsite de tact ale celor din jur. Mi-am primit atunci prima lecție eficientă predată de o necunoscută.
A urmat tragedia din Clubul Colectiv care mi-a demonstrat cât de fragil este omul. Mi-au predat și aici caractere de oțel. Palvlos avea arsuri pe 60% din suprafața corpului, fața, urechile și mâinile desfigurate, dar puterea de a fi recunoscător față de personalul care l-a îngrijit și tatăl care i-a stat alături nu l-a părăsit niciodată. Când și-a revenit din coma indusă, după două luni în care a străbătut coridorul dintre viață și moarte, le-a spus: „Mulțumesc, oameni frumoși! Sunteți atât de frumoși!” Cei din jur i-au răspuns că el, cel care a luptat pentru viață, este cel mai frumos om din univers.
Caracterul puternic te ajută să nu fi și tu împotriva ta când totul pare să-ți strivească viața.
Mă plâng așa, câteodată că am părul rar și că m-am îngrășat, deși sunt sănătoasă tun. Am văzut o supraviețuitoare a dezastrului din Colectiv rămasă fără păr, cu mâinile ca niște cioate, cu urme de arsuri pe față care nu s-a sfiit să-și dea jos baticul de pe cap și să le arate oamenilor că trebuie să accepte ceea ce li se întâmplă, că un suflet puternic conduce ireproșabil un trup măcinat de boală, accidente sau dezastre spre succes...

Unitate de învățare: Pierderile

Am ratat un examen sau un concurs și s-a prăbușit cerul peste mine. În acele momente, viața mi-a șoptit: „Te porți ca un copil răsfățat!” Apoi m-a condus de mână alături de oamenii cărora le-au ars casele sau apele le-au năruit locuințele la bătrânețe. Asupra unora nenorocirea a trecut de două-trei ori, cu toate acestea au avut noblețea să spună: „Dumnezeu s-a îndurat de noi, suntem în viață!”
Au trecut prin fața privirilor mele părinți care și-au înmormântat copiii, fetițe de 2-3 ani cărora le-a murit mama, bătrâne care și-au îngropat soțul și toți fiii. Erau cerniți la propriu și la figurat, dar continuau să trăiască în demnitate, iar eu am realizat cu stupoare cât de nerecunoscătoare sunt!

Lecție pentru dureri minore 

O durere de dinți sau de cap mă face să mă crispez, deși este trecătoare fiindcă mă bucur de o sănătate de oțel. Cârtesc că nu sunt slabă, deși nu întreprind nimic să revin la silueta de odinioară. Și-atunci am din nou o revelație dureroasă: oamenii atinși de maladii feroce, incurabile, care sunt pârjoliți de dureri fizice atroce.
Să mori răpus de cancer la 35 de ani și să cântărești 35 de likograme, dar să ai tăria să le spui celor dragi să nu plângă și să acopere sicriul să nu se sperie de imaginea ta!!!

Sfaturi didactice

1) Acceptă provocări de la oameni puternici, așa cum am răspuns eu apelului celor de la  STALINSKAYA.
2) Fii atent la detalii: „Preparată conform unei rețete tradiționale rusești, STALINSKAYA Vodka este recunoscută pentru tăria gustului, pentru rigoarea selecției materiilor prime și îmbunătățirea constantă a procesului de producție și a tehnologiei folosite. Încă de la lansare, sub sloganul „Pentru cei puternici”, STALINSKAYA este alături de cei care care au curajul să riște pentru a transforma orice încercare într-o victorie, de cei al căror succes este alimentat de tăria de caracter”. Marca aniversează anul acesta 20 de ani pe piața din România”, alege esențele din sticluțe!

3) Valorifică în stil personal orice experiență de viață care ți se predă pe scena socială!
4) Când simți că te-au lovit toate nenorocirile din lume să ți se deschidă ochii spre cei sugrumați de necazuri care continuă să se zbată pentru supraviețuire!
5) Succesul se reduce la triumful vieții, nu la torturarea acestei minuni unice!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu