Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

luni, 8 mai 2017

Omul, singura operă de artă dinamică

Dintre toate operele de artă din univers, omul este cea mai uluitoare din multe motive. Ții în mână o carte și nimic nu se mai poate schimba la ea, chiar dacă finalul este deschis. Personajele rămân încremenite sau se mișcă după cum le-a dictat autorul, decorurile nu se schimbă, replicile sunt tipărite. Picturile se degradează în timp, dar dacă sunt restaurate, esența lor artistică rămâne. La fel sculpturile, catedralele și filmele.
Spectacolele de teatru, operă și concertele sunt mai dinamice, dar tot nu țin pasul cu omul luat individual ca operă de artă cu autori multiplii, în care el însuși este coautor: creat de Dumnezeu, modelat de familie și societate, creat de el însuși.
Omul este dinamic fiindcă dispune de capacitatea de a se recrea permanent. El evoluează sau se degradează fizic, moral, cultural și social. Doar exemplarele lașe dau vina pe nedreptățile sociale pentru frustrările personale și absența voinței pozitive. Omul, dacă vrea, poate.
Putem demonstra acest fapt prin exemplele celor crescuți în orfelinate care au studii superioare și ajută acum alți copii abandonați. Toți oamenii care și-au depășit condiția au demonstrat că omul își poate fi lui însuși creator perfect.
Cine ar fi crezut că omul se poate desprinde de pământ și va zbura? Aurel Vlaicu, Traian Vuia au crezut și au investit totul în acest vis, de aceea au și reușit. Ei, Eminescu, savanții lumii, geniile au avut capacitatea de a lupta cu o societate potrivnică devenind opere de artă care s-au impus pentru eternitate.
Suntem opere de artă dinamice, la zece ani ne schimbăm fizic și ni se schimbă gândirea, avansăm profesional și prosperăm. Iată ce greșeli nu sunt permise în parcursul nostru artistic:
-Nu acceptați modelarea care vă degradează, de oriunde ar veni ea! Când simțiți toxicitate în jurul vostru, îndepărtați-vă!
-Nu degradați operele de artă vii din jur! Dacă nu puteți să le îmbunătățiți, cel puțin lăsați-le în pace!
-Fiți pozitivi și țintiți ceeea ce este mai bun! Nu vă mulțumiți cu statutul de copii lipsite de valoare, fiți opere de artă valoroase!
-Nu vă autodistrugeți! Greu sau deloc se pot repara: actul suicidal finalizat sau tentativele suicidale, depresiile, mutilările, consecințele unor acte antisociale.
-Nu vă deziceți de trecut. Oricare ar fi el este barometru evoluției sau involuției noastre!
-Niciodată să nu considerați că ați atins perfecțiunea și este cazul să vă opriți din acțiune! Alpinistul care urcă pe cele mai înalte piscuri ale lumii trebuie să se miște, altfel riscă să moară acolo. Mereu sunt alte și alte lucruri de făcut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu