Uneori muzica se aude în surdină pentru că este eclipsată de fapte, așa cum la operă jocul scenic devine mai important decât muzica în sine.
De la prima oră a dimineții ascult partituri.
De pildă astăzi, 14-16-2017 un necunoscut m-a făcut să-l aplaud în neștire în mintea mea. Eram în microbuz. La început mi s-a părut un elev de liceu șters, înalt, slab, plictisit, cu ghiozdanul în spate. Într-o stație aștepta o bătrână. A făcut cu mâna, iar șoferul a oprit în silă, în timp ce colegii „muzicianului” meu de primă clasă au început să comenteze:
-O caută moartea pe-acasă, iar ea se urcă în microbuz. Lasă că și-așa nu știe să deschidă ușa și va rămâne pe jos.
El s-a ridicat elegant, mai elegant ca mine care am încremenit pe scaun și i-a deschis ușa doamnei în vârstă, apoi de pe prima canapea, s-a dus mai în spate ca ei să-i fie mai ușor și să nu cadă când mașina pornea brusc din stație.
„Repetițiile de-acasă și de la școală se văd, am spus cu admirație”, apoi am realizat că dacă omul nu are talentul generozității, totul este în zadar. Nu poți altoi magnolii pe grosolănie. El a strălucit astăzi pe scena aceea mărginită și nu l-a aplaudat nimeni...
Mai târziu, Ioana M. a venit la mine plângând. Un coleg al cărui suflet interpreta o melodie cinică a început să râdă:
-Să plâgă, doamna, dacă nu a învățat. Când eu voi fi la piscină, ea să învețe să ia corigența!
-Sunt supărată, doamna, cum nu am mai fost niciodată. Corigența nu este deloc importantă pentru mine în acest moment. Îmi arde sufletul că mama este bolnavă la spital, iar tata a fost la ea și nu mi-a spus nimic. Am auzit că este conectată la aparate, dar mie nu mi se spune adevărul!
Lângă ea stătea Diana. O susținea moral cu multă dragoste.
-Ai frați, Ioana, am întrebat-o gândindu-mă ce rău este să fii singur în fața nenorocirilor vieții.
-Din păcate nu.
-Mă are pe mine, doamna, a răaspuns Diana. Și eu sunt singură la părinți.
Un cântec trist, așa de trist, încât m-am gândit toată ziua la Ioana și la zilele când nu am băgat-o în seamă cât ar fi trebuit, fiindcă nu aveam timp sau aveam altceva de făcut.
Uneori sufletele oamenilor cântă supărător de fals. Sunt unii care după ce spun „sărut mâna” în față, tare, înjură încet în spate, impardonabil gândindu-se că ai auzul slab.
Fiecare își exteriorizează talentul și munca după posibilități.
Muzică pentru sufletele melomanilor adevărați
În intervalul 1- 9 iulie 2017 va avea loc cea de-a III-a ediție a Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului, un regal de muzică clasică pentru sufletele îndrăgostite de muzică.Dinamica evenimentului va fi surprinsă pe pagina de Facebook, iar like-urile ar fi o formă de recunostere a eforturilor organizatorilor.
Să ascultăm muzica sufletelor celor din jur acasă, le serviciu, pe stradă și glasurile violei, violoncelului și pianului în cadrul Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului.
Să altoim generozitate pe generozitate, să facem risipă de frumos și de bunătate și să nu mai cântăm niciodată fals!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu