Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

luni, 24 aprilie 2017

Omul momentului

O cugetare înțeleaptă spune că: „Mai mult valorează un cerșetor viu, decât un savant mort”.
De-aici, până la înțelegerea pe deplin a sintagmei de om al momentului este doar un pas. Ușor-ușor, ierarhiile și încăpățânările mele au început să se limpezească. Sigur că sunt liberă să-i divinizez pe Eminescu, pe Șt.O Iosif, pe Rebreanu, Camil Petrescu, Gib. Mihăiescu, Garabet Ibrăileanu, dar este nedrept să-i compar între ei sau cu alți scriitori români sau din literatura universală fiindcă fiecare a aparținut timpului său, a reprezentat societatea sa, și-a filtrat ideile printr-o anumită sensibilitate sufletească, raportul talent-muncă având valori diferite...
Pentru mine, Cenaclul Flacăra era tribună a culturii și a artei. Tinerilor de astăzi li se par învechite versurile și melodiile. Am încercat să-i contaminez, dar nu am reușit și am realizat că ei au modele și opțiuni contemporane.
Ei nu au crescut cu muzică folk, unii nu au auzit nici de Maria Tănase, fiindcă, ne place să recunoaștem sau nu, îi divinizează pe Guță sau pe Salam.
Vor exista mereu „oameni ai momentului” fără să facă parte în mod expres din valorile perene ale neamului sau ale domeniului de activitate. Omul momentului se impune pentru o perioadă limitată de timp, în timp ce valoarea supraviețuiește, chiar dacă uneori pare eclipsată de cel care trăiește și este activ.
Adevăratele valori nu mor niciodată prin operele lor, în timp ce faima omului momentului îl urmează până la mormânt.
Câștigarea acestui titlu se poate realiza într-un moment de criză al segmentului său de activitate: în lipsa unor cântăreți foarte buni, se impune cel mai bun dintre mediocrii, în lipsa unui politician cu vocație, se impune cel care dovedește mai multă charismă și demagogie, dar și suprasaturația este favorabilă impunerii unor talente discutabile...
Oamenii momentului nu trebuie blamați, dacă nu fac rău în mod intenționat, fiidcă acceptă multe compromisuri să ajungă la acest statut și suferă pentru că nu ajung la nivelul adevăratelor valori!
Prin aceste explicații am încercat să îndulcesc amărăciunile din sufletul mamei, care nu înțelege de ce Dan Spătaru este marginalizat pentru Smily sau Dida Drăgan, Corina Chiriac, Angela Similea și toată generația de aur uitate pentru vocea de aur a Românie, Andra. Credeți că am reușit să o conving?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu