Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

marți, 31 mai 2016

„Pe-o gură de rai/Pe-un picior de plai”...

Demult aveam agricultură în România, iar spicele se unduiau în soarele verii. Turmele de oi curgeau din  munte către șes toamna târziu, iar măgarii abia se zăreau din mormanul de bagaje, de-aici și expresia supărată a soțului care are zece plase pline în mâini când se-ntoarce de la piață, în timp ce soția îl urmează  cu mâinile goale, tinându-și echilibrul  pe tocurile cui:„Ai pus pe mine ca pe un măgar, dragă!”
În munții noștri care poartă aur în pântece și aur verde în plete, există peisaje sălbatice care merită să fie admirate: mistreți cu colți de argint, case izolate acoperite cu stuf, în care localnicii au păstrat lămpile de odinioară, fagi și paltini trăsniți, stâne unde se face cea mai bună brânză din lume, păduri pline de ciuperci, fructe de pădure...
Măreția acestor plaiuri de dor și de legendă ne-a îndemnat să călătorim în Apuseni într-o vară. Cu bicicletele era greu de ajuns, măgari sau cai de-nchiriat nu se găseau și oricum ar fi fost prea nărăvași pentru noi să-i putem stăpâni.
-Să închiriem o mașină, a venit cineva cu ideea salvatoare!
-Știu eu  o firmă serioasă de închiriere mașini, a spus prietenul meu. Au autoturisme bune, la prețuri acceptabile. Nu trebuie să împingi de ele până pornesc sau să plătești un cal să le tragă din noroi!
Ne-a bufnit râsul. Data trecută închiriasem de la concureță un hârb pe care nu a putut să-l tragă decât un bivol. Animalul s-a speriat când au început să zăngăne fiarele și a fugit cu mașina până a lovit-o de un pom...
A trebuit să o reparăm noi înainte de a o returna.
 Cu mașina mea  închiriată de la ei, era altceva! Intrați pe piața din România din anul 2005 oferă servicii de  leasing operational si  de inchirieri auto naționale și internaționale, persoanelor fizice și persoanelor juridice.
Cele 15 birouri ale firmei SIXT Rent a Car sunt plasate strategic în țară,în cele mai mari și cunoscute orașe: Arad, București, Bacău, Brașov, Cluj, Iași, Oradea, Suceava, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara. Multe dintre acestea chiar în aeroporturi.
Personalul se distinge prin amabilitate și profesionalism. După ce ne-a asculat cu atenție, ne-a invitat să vizionăm împreună un filmuleț.
Noi urma să încingem o periniță, o horă sau o ciuleandră pe vârfurile munților.
Am ales o mașină de teren, cu aer condiționat, cu cinci locuri, patru uși și loc suficient de bagaje ne-a purtat o vară.„Pe-un picior de plai/Pe-o gură de rai”...
Amintirile sunt încă atât de vii și vindecătoare, încât ne-am rezervat mașina și în această vară ca să străbatem Maramureșul, acolo unde cimitirul este vesel, iar omul muritor cântă în fața celei cu coasa:

Dau un regat pentru a călători în țara mea, Rai născut din sângele și iubirea românilor pe pământ și binecuvântat de providență cu tot ce este mai bun și mai frumos!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu