Drumul vieții este plin de răscruci, de cotituri periculoase și de trasee mortale. În fiecare zi ne trezim în fața bifurcațiilor și trebuie să ne oprim și să alegem. Este adevărat că timpul este ireversibil, fiind cea mai scumpă resursă, dar să o iei la voia întâmplării pe un traseu înseamnă moarte sau ratare.
La fel de greșit este să te oprești prostit în fața panourilor și să refuzi să alegi. Să stai în drumul tuturor fiindu-ți teamă să iei decizii, știind că alegerea unui drum presupune asumarea unor riscuri.
Orice drum are obstacole și nu este deloc ușor. Nu există o cale ideală de a reuși în viață. Munca fizică își pune amprenta asupra omului, dar și cea intelectuală îl marchează...Au unii intelectuali un fel subtil de a-și măcina mărunt colaboratorii, subalternii, partenerii sociali, jos pălăria!
Nicăieri nu este ușor. Inserția socială ne uniformizează pe alocuri, operațiunile acestea provocând durere sufletească.
Lucrul cel mai bun este acela că gândurile nu ni se văd, nici nu se aud, chiar dacă unii se pricep să ni le citească. Te afli singur în fața deciziilor supreme, iar până te hotărăști, îți este permis să gândești copilărește sau prostește, să aplici metoda oarbă a hazardului (să dai cu zarul), să faci orice.
Orice om care acționează și se dezvoltă se află de nenumărate ori la răscruce de gânduri. Uneori nu poți să rămâi pe drumul pe care-ai fost din orgoliu, prea era bolovănoasă calea și prea ți-a rănit tălpile! Alteori te-ai săturat de rău sau de bine și a sosit vremea să schimbi ceva...
Se spune că răscrucile sunt locurile în care se întâlnesc spiritele rele cu cele bune și se luptă acolo pe viață și pe moarte. Poate și-n întretăierea gândurilor noastre binele și răul se duelează în momentele de cumpănă sufletească și alegerea răului se poate înfăptui în orice moment...
Ce este de făcut?
1) Să nu alegem forma răului ireversibil care să ne coste veșnic(Sinucidere, moarte, delincvență)
2) Din alegerile greșite să ne însușim o lecție de viață pe care să o folosim constructiv.
3) Să ne apărăm sufletul să nu fie otrăvit de răul exterior!
4) Să nu fim părtași la alegerile greșite ale altora, intenționat sau involuntar!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu