Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

marți, 25 octombrie 2016

Clasă energetică A pentru căsuța văduvei


       Căsuța părea decupată din Muzeul Satului. Grădinița cu scânteioare, via din față și livada cu meri din spate îi ascundeau fața bătrână și trupul gârbovit.
-Te-am chemat să-ți las tot ce am, mi-a spus pe un ton grav bunica. Casa asta de femeie văduvă reprezintă mândria mea și doresc să nu-ți fie rușine niciodată cu ea și mai ales să nu o vinzi! Te leg cu limbă de moarte de acestă locuință care mi-a aparținut și în care a copilărit tatăl tău!
      Mereu am fost o actriță proastă, iar lipsa mea de talent în interpretarea jocurilor de rol a fost compensată prin tăceri sau răspunsuri care parează nemulțumirea. Înțelegeam  valoarea moștenirii spirituale, în rest: sobele cu plită erau din pământ, găuri și guri imense de aerisire existau peste tot: prin pereți, prin acoperiș, pe lângă tocurile geamurilor mâncate de carii. Pe jos, pământ care era udat și măturat în fiecare dimineață. Vara bunica lipea pentru a „netezi” pardoseala. „La naiba, moștenirile spirituale îți toacă mărunt mulți bani, în timp ce moștenirile materiale îți dubleză conturile în bancă. Primesc cu o mână și voi risipi cu două, dar pot să refuz? Întotdeauna sufletul m-a adus la faliment...”
      Apoi m-am auzit spunând tare:
-Mulțumesc, bunico, pentru darul tău minunat!
-Dacă accepți, să facem actele casei pe numele tău, spuse bucuroasă!
Și uite așa am intrat în posesia unei dărâmături.
        Un motiv pentru a mă bucura și mai mult de moștenirea mea a fost somația pe care  am primit-o de la Primărie:
„După cum se poate vedea cu ochiul liber, dețineți o locuință ce se înscrie în mod sigur la ultima clasă de performanță energetică, aflată într-o stare de avansată de degradare. Vă somăm să o renovați sau să o demolați, în caz contrar veți fi amendată. În cazul în care nu vă îndurați să renunțați la căsuța dumneavostră vă acordăm timp pentru obținerea certificatului energetic
Clasă energetică? Înseamnă că moștenirea mea spirituală nu este școlită deloc sau dimpotrivă are prea multe clase!!!

Înscrierea la Școala Energetică

    În mod sigur Primăria nu insinuează faptul că locuința mea de la țară ar avea facultate sau doctorat în domeniul energiei, ci o tratează ca  pe elevul leneș înscris în ultima clasă, în ordinea mediilor.
Cum să am pretenții să promoveze energetic, când eu, stăpâna ei, sunt repetentă la acest capitol?
Încerc să mă documentez, să o ajut, iar termenii cad peste mine zdrobindu-mi încrederea în propriile forțe: audit energetic, termografie, termoviziune clădiri.
Auditul energetic o fi semănând cu sperietoarea noastră de la locul de muncă: „N-ați semnat condica, ați dat de naiba! Vine auditul și vă oprește banii din salariu.
      Termografia și termoviziunea înseamnă evaluarea umilei mele clădiri în funcție de căldura pe care o consumă sau pe care o degajă? An de an înghite camioane de lemne și degajă un fum negru și gros, iar dacă nu curăț la timp coșurile, multă funingine în jur...
Devin neliniștită și nostalgică asemenea măicuței ciobănașului moldovean din balada populară Miorița în timp ce întreb dacă se știe o firmă, o societatea, o instituție care să mă transforme dintr-o analfabetă energetică în specialistă, iar casa mea să se aleagă cu un certificat energetic dovedind faptul că este locuibilă nu demolabilă.
      După multe căutări, răspunsul îl găsesc la Compania Enermed Impex SRL București.
Îmi iau notițe devin cel mai harnic autodidact din lume.  Îmi amintesc de Creangă și de rețeta oferită de el pentru învățarea gramaticii: „Ce iaste certificatul energetic? Certificatul energetic iaste...folosește la...iaste...iaste ce iaste!”
     Deschid din nou link-ul și repet: „Certificatul de performanță energetică (numit și certificat energetic) este un document obligatoriu cu valabilitate de 10 ani, având caracter informativ, care indică performanța energetică a clădirii.” (sursa informației aici)”
    Învățământul bazat pe reproducere se numește toceală, nu plagiat. Apoi am o revelație: ca orice certificat și cel energetic se eliberează după absolvire, după performanță și nu înainte, prin urmare întâi auditul energetic, apoi patalamaua.

 Program de recuperare a rămânerilor în urmă energetice

   Auditorii energetici cu gradul I examinează fără milă candidații la înscrierea la performanța energetică asemenea profesorilor exigenți. Au venit și își fac meseria cu vocație. Examinează cu atenție cele mai ascunde locuri și notează. Mai multe lacune decât puncte tari, dar privirea lor mă îmbărbătează:
-Cu voință și multă muncă se poate trece de la clasa energetică G, în lumea elitelor, în clasa energetică A!
   Raportul de audit energetic fixează prioritățile:
1) Izolarea termică a pereților
2) Înlocuirea tâmplăriei
3) Pardoseală nouă, de calitate, care să înlocuiască lutul primitiv și recurgerea la încălzirea prin pardoseală
4) Repararea acoperișului.
      Lunile de muncă și investiții dau roade. Prietenii care mă vizitează la locuința de la țară sunt încântați. Am racordat casa veche la condiții  moderne de viață, iar camerele sunt decorate rustic. Acum am autoritatea să răspund somației Primăriei, mai ales că dețin certificatul de performanță energetică a casei, iar aceasta este o absolventă merituoasă a clasei energetice A!

 Am urmat cursurile de reabilitare energetică împreună cu locuința lăsată moștenire de către bunica în timpul Superblogului 2016.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu