Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

sâmbătă, 22 octombrie 2016

Lecția toamnei


-Ai grijă, Toamnă dragă, îi spuseră părinții la plecare, ești o pictoriță talentată, dar puțină modestie nu strică nimănui! Când vei fi sigură că ai câștigat concursul, iar talentul îți va tulbura mințile asemenea vinului, atunci vei pierde...
„Părinții ăștia fără niciun talent nu au cum să știe că oamenii se vor înclina în fața tablourilor mele, gândea artista. Voi pune atâta culoare, dragoste, belșug și beție în picturile mele, încât voi câștiga inimile tuturor!”
Soarele îi citea de departe gândurile.
-Dacă i-aș spune că trebuie să ia lumea așa cum este, m-ar urî. Sunt consumatori de artă care adoră stilul primăverii seduși fiind de verdele crud și de viața plăpândă care iese la lumină de sub zăpadă. Seducătoare sunt umbrele și luminile din peisajele verii, în timp ce alți privitori  iubesc tablourile hibernale pentru argintiul feeric, pentru atmosfera sacră a sărbătorilor. Nebănuite sunt formele frumuseții și criteriile de jurizare ale admiratorilor! Lecția rezistenței în universul artei va trebui însă să o învețe singură!
O vreme Toamna fascina cu operele sale de artă, până când într-o zi, un critic de ocazie a spus:
-Ar trebui să se reinventeze! A câștigat câteva concursuri, dar pădurile multicolore, beția de metafore, bogăția grădinilor, a viilor și a hambarelor sunt bătătoare la ochi!
Toamna a auzit și ambițioasă a hotărât să adopte regsitrul melancolic, să dovedească faptul că este capabilă de o schimbare radicală de stil.
-Nu o mai recunoaștem, spuneau acum admiratorii de demult! Culori sumbre, atmosferă de plumb, stil lamentabil...
Soarele a ieșit pe cerul toamnei, mângâind-o pe creștet.
-Lecția ta, dragă Toamnă, are morală dublă! În lumea consumatorilor de frumos este loc pentru fiecare și ar fi nedrept să câștigi numai tu, spune prima lecția! Nu orice scimbare de stil este benefică, dar nici  renunțarea la pictură nu este o soluție, îți spune a doua lecție! Un creator își urmează cu îndârjire menirea chiar dacă este contestat de admiratori, nedreptățit, umilit. Nu te culca pe laurii talentului, munca slefuiește operele tale! Restul vei descoperi în timp!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu