Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

marți, 25 octombrie 2016

Iarna sărbătorilor în România cu DescoperimRomania.ro

 
            De la daci și romani pe aceste meleaguri se păstrează cultul sărbătorilor de iarnă. Când totul este alb și rece în jur, când lupii înfometați caută hrană vie, omul petrece alături de cei dragi cursa de viteză a anii care fug ca niște umbre, îmbogățind experiența de viață, feeria hibernală de argint, arome și gusturi specifice, superstițiile-talismane purtate la încheietura anilor, opulența generozității Crăciunului, nașterea României mari și libere. Ideal ar fi să străbatem țara în sănii din lemn, căptușite cu cergi, iar clopoțeii de argint de la gâtul cailor să fie colindători zărilor. Util ar fi să ne fie sufletul copil îndrăgostit de colinde și să înregistrăm tot ce auzim și ce vedem pe banda inimii pentru a ne mândri cu un tărâm binecuvântat de Dumnezeu!
         Să Descoperim România pentru a ne descoperi pe noi înșine! Să pornim la drum de ziua noastră, a tuturor românilor, urmărind firul de aur al ofertelor pentru 1 Decembrie 2016!
           Ce-ar fi ca în țara vie a apelor să urmăm drumul izvoarelor, al cascadelor și al peșterilor? Valea Lotrului, nume cu rezonanță de dragoste neîmplinită și de acceptare a destinului fără împotrivire. Se spune că Lotrul era un băiat sărac ce s-a îndrăgostit fără speranțe de cea mai frumoasă fată de boier din munții Latoriței și ai Lotrului. Deși fata îl iubea cu patimă și se-ntâlnea cu el pe ascuns, tatăl acesteia îl batjocorea spunându-i că nu are un pat de lemn pe care să o culce pe domniță, iar dacă acesta va fugi cu el în lume, vor dormi pe pământul gol, având perne din mușchi, frunze uscate sau din pietre reci.
      Băiatul s-a înfuriat și a furat lemne de brad din codru, dar fiind prins a fost pus să-și cânte drama:„Toată lumea-mi zice Lotru,/C-am furat un lemn din codru/Da eu lemne n-am furat/Num-o scândură de brad/Să fac la mândruța pat/Toată lumea-mi zice hoțu/Numa mândra-mi spune soțu!”
       Pe firul apelor năpăstuite de lipsa de nenoroc în dragoste găsim stațiunile turistice: Voineasa, Ciunget, Brezoi și Mălaia.

  Pensiunea Alpina din Mălaia leagăn al poveștilor haiducești și organizator al spectacolului natural al apelor la Cheile Latoriței

      Lotrul curge îndurerat privind frumusețea alesei inimii sale care vine pe malul apei să-și aducă pruncii la scăldat. Dacă n-ar iubi-o așa de mult i-ar răpi pe toți în valuri, dar o iubire atât de mare sfârșește prin iertare, nu prin crimă. Sub oblăduirea lui și a munților, haiducii și-au întemeiat un adevărat imperiu aici: Voinea cel frumos ca un înger, Breazu, cel iute la mânie ca un armăsar, Mălai cel risipitor și Ciungul fără o mână iau de la bogați și dau celor săraci ascunzându-se în pădurile întunecoase sau trăgându-și apele Lotrului peste ei.

       Asta mi se spune la pensiunea Alpina, iar stațiunile turistice Voineasa, Ciunget, Brezoi și Mălaia au aparținut acestor bravi bărbați. Se spune că în zilele de sărbătoare, de pe comorile ascunse de aceștia ies flăcări, iar izvoarele care le mascau urmele devin iarna bijuterii de argint. Mâncarea fierbe tacticos pe foc, băutura curge în pahare simultan cu poveștile, petrecerile își pun flori de mușcate și gheață la urechi.
      Petrecem aici 4 nopți, în timp ce zilele curg explorând Cheile Latoriței și admirând cea mai frumoasă cascadă din România.

   Crăciun 2016  la   Complexul Turistic Forest Ecvestru din Sucevița

     Știu că de Crăciun toate drumurile duc acasă, dar pentru mine întreaga țară mi-e casă. Am hotărât să prelungim farmecele de iarnă cu un Crăciun în Bucovina. Moldova înseamnă apropierea de Ștefan cel Mare, de Eminescu și Creangă, emblematicele „poale-n brâu”, urătorii cu măști care aduc noroc și puii prăjiți în unt.
     Dacă mai au și cai, cu siguranță că vom asista la lecțiile de drasaj ale cailor lipițani și ponei și vom primi în dar plimbări cu trăsura în oceanul de ninsoare.
Copiii sub 4 ani sunt primiți gratuit, iar ochii lor vor fi uimiți de imaginea colindătorilor și a spectacolelor cu mascați. Și cum trebuie să ne hrănim și spiritul vom asista seară de seară la slujbele de la   Mănăstirea Putna, Cetatea de Scaun a Sucevei, vom pătrunde umiliți în Chilia lui Daniil Sihastru și vom fi nelipsiți de la Târgurile de Crăciun organizate la Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul Arta Lemnului.
     În cinstea noastră dansa-vor la masa festivă: papanașii, sarmalele în foi de viță, tochitura bucovineană, pârjoalele

Revelion 2017 la Vila Nicoleta din Băile Olănești

      „Termomasaj pe pat cu pietre de jad și turmalină, termomasaj pe pat cu pietre de jad și turmalină, termomasaj pe pat cu pietre de jad și turmalină” este incantația care mi se întipărește în minte.
Doar la Vila Nicoleta din Olănești putem avea parte de un astfel de tratament magic, fiindcă pietrele sunt vrăjite și vor oferi sănătate din belșug beneficiarului, noroc în dragoste și succes în afaceri. Se spune că jadul și turmalina alungă spiritele rele și energiile negative declansând potopul succesului. Copiii noștri se bucură gratuit de ospitalitatea gazdelor acesta fiind cadoul lor de Revelion.
       După prea multe sarmale, fripturi, cozonaci și felii de tort este necesară multă mișcare ca „blestemul porcului” să nu ne ajungă
Rezervația de tisa își păstrează farmecul și iarna, peșterile ne primesc cu căldură, brazii sunt împodobiți cu beteală naturală și luminați de lună și de stele noaptea...
Ce păcat că basmul sărbătorilor de iarnă la români este cel mai frumos din lume, iar unii dintre noi îl petrec pe tărâmuri exotice! Ce trist că descântecul lor ia grijile instant, dar trece ca o aripă de gând!

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu