Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 28 septembrie 2016

Teatrul ca artă, vaccinul împotriva teatrului social


Pretutindeni se joacă teatru: în familie, la școală, pe stradă, pe scena politică. De când se naște, copilul învață care sunt replicile minune care-i asigură supraviețuirea: este de-ajuns să țipe și toți adulții sunt în jurul lui. Mai târziu plânge în magazinul de jucării până obține jucăria dorită, când ia o notă mică la școală, înainte de a spune adevărul, (dacă îl spune), reproșează că pe el nu-l iubește și nu-l înțelege nimeni.
Teatrul ca artă ne vaccinează împotriva microbului teatralității din jur. Învățăm cum să ambalăm cinstit faptele în replici sau cum să ascundem fapte odioase sub hârtia de lux. Teatrul ca artă este oglinda în care ne privim și învățăm progresim să ne acceptăm cu imperfecțiunile noastre: riduri, păr alb, grimase, cearcăne. Tipurile umane care se perindă pe scenă și trăiesc în fața noastră au rolul de a ne perfecționa sufletele și de a ne delecta.
Fără teatru am fi locuitori ai unei clădiri cu risc de prăbușire la cutremur, dar fără bulină roșie. Cei care vin și pleacă, trecători și locatari sunt toți în pericol, fiindcă nevăzând bulina percep totul ca fiind o poveste, un joc.
Și mai nedrept ar fi ca bulina roșie să transforme scena în pustiu, să sisteze spectacolul și să spargă oglinda care reflectă realitatea...
Teatrul Nottara se-ntoarce acasă, fiindcă imobilul nu se încadrează în prima clasă de risc seismic, iar în perioada 10-22 octombrie, 2016 ne oferă ca roade autumnale spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu