Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 21 septembrie 2016

Untul în viața mea- Monodramă


(Căutând cu disperare în rafturile alimentarelor comuniste un pachet de unt): Unde este untul de altădată? La tot pasul margarină, margarină, margarină, pește congelat și bomboane umplute cu gem! Mi s-a acrit! Sigur! Au ascuns untul pentru ei și copii lor, până și accesul la unt ne este restricționat. Oare mi se aud vorbele? Am spus tare sau doar am gândit? Am tras la timp supapa buzelor? Va veni duba pe înserate să mă ridice pentru că am îndrăznit să blamez margarină „sănătoasă și comunistă”? Cei care ne conduc scot untul din noi, dar nu ni-l dau nouă...
( Imediat după Revoluție): Cât unt, Doamne, cât unt! Ce păcat însă că pe fiecare pachet văd petele de sânge ale celor care și-au dat viața ca noi să avem libertate și hrană din belșug. Nu pâine și circ, ci libertate și unt!
Vom avea unt la micul dejun. Cremos, proaspăt, adevărat. Prăjiturile nu vor mai mirosi a margarină Crăciunul acesta, vom prăji puii în unt ca personajele lui Creangă și nu vom mai visa la untul care cade pe rouă și pe plante.
(Acum, la raionul de lactate):  Nimic nu mai este ce a fost, până și untul s-a denaturat, domnule! Să-l amestece cu margarină și să pună grăsime de balenă în el???Stau alături în raft untul românesc, grecesc, irlandez, german. Ambalaje care-ți iau ochii, denumiri care-ți gâdilă plăcut auzul, pachete pe care ți le dorești în frigider! Piața este plină de oferte, iar eu m-am dus de câteva ori acasă cu unt amar sau acru. Iată culmea ironiei. Să-ți furi căciula singur. Să-ți pui banii cu mâinile tale în tomberon...
Îmi faci cu ochiul Kerrygold? Ce spui? Că ești produsul libertății vacilor irlandeze și ne dai sănătate la pachet fiindcă sunt hrănite 11 luni cu iarbă? Că gustul tău este unic și umpli de fericire mesele a milioane de consumatori zilnic? Da, te înțeleg, chiar dacă vorbești stricat românește. Poți fi consumat în variante sărate, cu brânză sau dulci: cu miere, nuci și gem, iar pe tărâmul prăjiturilor devii fantastic. Sigur că vreau să fim prieteni, nu plec fără tine, dar să nu-mi ceri să nu te mănânc! Îți dorești o relație serioasă cu mine, bazată pe încredere și respect reciproc? Am înțeles, nu suporți să trișezi și să fii trișat, nu ești pregătit pentru o despărțire, nu provoci grețuri sau vărsături prin atitudinea ta, ci mă vei hrăni sănătos toată viața pe mine și familia mea.
(După mai mulți ani): Dacă ai avea picioare știu că mi-ai sări în brațe și apoi în coșul de cumpărături, dar ești iubirea vieții mele! Îți jur dragoste eternă în fața tuturor fiindcă meriți. Nimeni nu este ca tine! Bunătatea ta este divină, frumusețea perfectă, gustul unic. Te îndoiești de fidelitatea mea?
De când te-am descoperit nu am împărțit masa și frigiderul cu alt unt. Te aleg pe tine să-mi fi alături la bine și la rău, să-mi încălzești zilele iernii, să-mi răcorești verile, să fim unul lângă celălalt până când moartea ne va despărți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu