Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 24 iunie 2016

Să te apropii de brazi, iar ei să-ți dea căldura lor!!!

Nu credeam ca omul să învețe vreodată să se apropie de floarea-soarelui, iar ea să-i dea toată căldura strânsă în mijlocul verii, să-și înconjoare locuința cu brad, iar acesta să-l îmbrățișeze cu afecțiune ca în nopțile lungi și geroase de iarnă să tragă autoritar plapuma naturii peste casa lui...Proiectul Confort Pentru Casa Ta  transformă omul într-un vrăjitor. Practicant al magiei albe, el este inițiat să folosească materiale naturale și ieftine pentru izolații termice. Casa Moromeților, locuința pescarilor din Deltă pot fi construite din BCA, din cărămidă, paiantă sau chirpici. Dacă temperaturile de iarnă sunt mai blânde, vara canicula este excesivă. De s-ar putea conserva căldura estivală, ar fi minunat! Aici pădurile sunt rare, iar lemnul scump ca aurul, tocmai de aceea tăierea unui salcâm, chiar dacă este al celui care l-a tăiat, devine dramă colectivă. Cu ce se pot izola termic locuințele în aceste condiții? Cu ce are omul la îndemână: stuf, paie de cereale, coceni, fibre de in sau lână de oaie. Este minunat să-ți poți transforma casa într-un cojoc, dar eu aud clopotul vacii, simt sărutul brazilor pe față și admir crestele munților. La noi, iarna gerurile sunt aspre, dar munții își întind aripile să nu simțim lovitura lui năpraznică.
Mi-aș izola casa cu lemn de brad, dar au rămas destui copaci fără pădure!
Am la îndemână lutul și mă doare inima de lâna care se aruncă acum ca o blasfemie la adresa oițelor care de secole ne-au îmbrăcat și hrănit, de ce să comit o crimă vegetală, doar pentru a avea căldură iarna???
Lutul, plămada eternă a vieții și a formelor, nu costă, lâna reprezintă hainele țesute din iarbă de către mioare din prea multă dragoste pentru stăpânii lor.
Voi avea căldură în Gerar, când dinții de argint ai iernii vor mușca viul, voi avea vara în casă de Crăciun.
Mai rămâne să dovedesc înțelepciunea de a face vara sanie și iarna car, adică să încep izolația termică de-acum...Iarna lui 2017 va fi de poveste! În cuibul din lut și lână vor ecloza puii soarelui, care vor transforma locuința mea într-o vară în plină iarnă. Atunci îmi va veni la socoteală să spun:„Domnule, acasă la mine, iarna este ca vara!”, iar citatul meu va intra în repertoarul de înțelepciune al umanității...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu