Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 1 iulie 2016

Cu mașina la vânătoare de Sânziene prin satele României


Departe există poieni neumblate ascunse de pletele verzi ale pădurii. Sângele voinicului, albăstrelele, garofițele de poiană, menta sălbatică și sunătoarea își clatină capetele delicate și parfumate în văzduh. Drăgaicele adoră mirosul acela de tămâie vegetală, de aceea de sărbătoarea fertilității, ele trag săgețile iubirii pretutindeni. Îmbătate de parfum și de atâta frumusețe încing hore pe ierburile înalte, iar tălpile lor goale transformă natura într-o farmacie cu autoservire.
-De-aș putea să îmi ung picioarele cu roua căzută pe loc neumblat în noaptea de Sânziene, aș putea să merg, spune bunica.
Ar trebui să încerc să adun broboanele de rouă cu pipeta și să i le pun pe locul dureros. O fi știind ea ceva.
De fapt, bunicuței îi este dor de pădurile pe care le cutreiera în tinerețe, de lemnele și bureții pe care-i aducea acasă, de fructele de pădure pe care le culegea ca să-și răsplătească pruncii că au stat cuminți până s-a întors ea.
-Bunico, voi căuta la închirieri mașini îi spun cu înțelegere. Vom merge la vânătoare de Sânziene împreună cu mașina noastră oferită de SIXT Rent a Car!
-O mașină pentru picioarele mele bătrâne și obosite?
Sufletul bunicuței mele a rămas tânăr. Picioare de nonagenar, la suflet de adolescent, de aceea adoră să fie plimbată cu mașina.
Și putem să facem experimentul imaginației. Să cutreierăm locurile acelea de o frumusețe feerică, să poposim prin poieni virgine și să ne imaginăm că le vedem dansând în văzduh, că-și aruncă spre noi vălurile și eșarfele de lumină, să culegem plante medicinale, să bem apa izvoarelor neîncepute! După ce am obosit de colindat pe tărâmul celălalt, să străbatem satele în care fetele mari împletesc coronițe de flori și le aruncă peste case ca să devină mirese, iar băieții aleargă pe la casele lor cu flori de sânziene la pălării. Să asistăm la alegerea Drăgaicei, adică a celei mai frumoase și cuminți fete din sat și să urmărim alaiul domnișaorelor îmbrăcate în alb, care reeditează hora Sânzienelor la răscruci! Să asistăm la amuțitul cucului și să ne încingem cu tulpini de cicoare ca să fim sănătoși tot anul. Să stăm la focurile făcute în amurg din lemn de brad, peste care se aruncă fân cosit și mentă ca spiritele rele să fie alungate dintre pământeni.
Merită să poposim la bâlciurile din Focșani, Buzău, Câmpulung Muscel, Pitești și să nu ratăm obiceiul boului înstruțat din Bucovina.

New Kopel Group  ne facilitează vânătoarea Sânzienelor pe teritoriul României și al oricărei tradiții dragi. La iarnă va urma Crăciunul, cu tăierea porcului și colindele, cu împodobitul caselor și sufletelor și obiceiurile creștine sau păgâne de la cumpăna dintre ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu